Foto: nsuzivo.rs/ilustracija/ Pavle Pejić

Dobro je poznato da je Novi Sad studentski grad. Širom zemlje ali i regiona studenti biraju baš Novi Sad za školovanje. Ako niste u studentskom gradu, a kilometrima ste udaljeni od rodnog kraja, potreban vam je smeštaj. Ekspanzija izdavanja stanova i kupovine nekretnina traje već godinama unazad, baš iz ovog razloga

Međutim, neminovno je da su se ljudi u periodu posle pandemije korona virusom, mahom odlučivali za prodaju stanova i kuća. Skok cena nekretnina na tržištu već se tada osetio. Zadešeni velikom tragedijom, a što se odnosi na rat Rusije i Ukrajine u našu zemlju je pridošao veliki broj emigranata baš iz ovih zemalja.

FOTO: PROFIMEDIA

Cene kvadrata stana, zavisi od lokacije. Kako smo i ranije pisali, cene su otišle u “nebesa”. Kuće se iznajmljuju u lokalnim mestima i za par hiljada evra a namenjena su isključivo za Ruse i Ukrajince. 

Dosta objekata izdaje se bez posrednika, regulisano ugovorom. Kontaktirali smo jednu agenciju koja se bavi prodajom i izdavanjem nekretnina, a zanimalo nas je koliko su emigranti zainteresovani za Srpsku Atinu.

– Mi se bavimo prodajom stanova, kuća i parcela, ali i iznajmljivanjem istih. U proteklom periodu Rusi su iznajmljivali nekretnine u velikom broju, ali su slabije kupovali nekretnine. Naši klijenti su u najvećem broju domaći kupci. Sada je period stagnacije cena izdavanja, ali i manja zainteresovanost emigranata. Rusima je Novi Sad skup, pa gledaju i Suboticu, Niš, Bačku Topolu i Kragujevac gde je jeftinije. Garsonjere se kreću od 220-250 evra, pa naviše u zavisnosti od lokacije, kvadrature. Ruse je najviše zanimao centar grada. I proteklih godina bila je zainteresovanost Rusa za zakup stanova u Novom Sadu, oni su uglavnom bili IT stručnjaci. Ukrajinci su uglavnom bili zainteresovani za Crnu Goru- priča za naš portal Danče Slavov iz Status nekretnina.

M.L.

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments