Foto: Ustupljena fotografija

Narodni prirodni lek stiže nam sa Vlasine. Slatko od šišarki proizvodi se u rano proleće, a da bi se dobilo dovoljno materijala za jednu teglicu, potrebno je nekoliko dana, ali i veštine

Foto: Ustupljena fotografija

– Šišarke se sakupljaju u rano proleće. Isključivo kada bor cveta, tada su mekane, pune minerala i smole. Konzumacija slatkog od šišarki preporučuje se svim ljudima koji imaju problema sa bronhijama, imunitetom i štitnom žlezdom. Odlučili smo da se bavimo ovom proizvodnjom kada mi je prijatelj iz Rusije doneo da probam slatko od šišarki. Ono poseduje lekovito i delotvorno svojstvo u borbi protiv prehlade. Njegovo antioksidanstvo svojstvo je nekoliko puta jače od tradicionalnog borovog sirupa. Da bismo došli do pojedinih šišarki, potrebno je da se popnemo na drvo. Sakupljaju se u vremenskom razdoblju od 15 dana početkom proleća. Beremo ih porodično i organizovano, a usput beremo i čajeve koji cvetaju rano- rekao je za NS Uživo vlasnik gazdinstva Đorđević.

Foto: Ustupljena fotografija

Naš sagovornik ističe da je za gotov proizvod potrebno da se šišarke prokuvaju i doda šećer i limun. Može da se pravi i u kombinaciji sa medom, međutim tada se med kristalizuje. Preventivno, proizvod se konzumira jedna do dve šišarke dnevno. Oni proizvode šalju i poštom, a broj telefona na koji možete poručiti je 064/1145 361.

-Proizvode najčešće kupuju i pevači zbog grla, ali i sportisti. Takođe, konzumenti duvanskih proizvoda uzimaju ovaj proizvod zbog čišćenja bronhija – rekli su iz poljoprivrednog gazdinstva Đorđević.

Ovaj neobičan proizvod može se naći i na Novosadskoj cvetnoj pijaci.

M.L.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments