Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić
Prvi javni čas Javno-zdravstvene kampanje „Spasi me“ održaće se 16. april sa početkom u 10 časova na Trgu slobode ispred Gradske kuće u Novom Sadu. Svi zainteresovani građani imaće priliku da prođu besplatnu obuku iz kardiopulmonalne reanimacije uz pravilnu upotrebu automatskog eksternog defibrilatora (AED) kao i da na adekvatan način prepoznaju osobu koja je doživela naglo nastali srčani zastoj.

-Zadovoljstvo mi je što mogu da vam predstavim Javno-zdravstvenu kampanju “SPASI ME”. Cilj kampanje je da se edukuje što veći broj građana o srčanom zastoju, o značaju ranog započinjanja kadiopulmonalne reanimacije (KPR) i njenom pravilnom izvođenju, kao i o pravilnoj upotrebi automatskog eksternog defibrilatora (AED) i lokacijama istog u Novom Sadu – rekla je koordinatorka projketa “Spasi me” Marina Bandulaja.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Prisutnima se obratio jedan od ambasadora kampanje, atletičar Mihail Dudaš, koji je istakao da mu je zadovoljstvo što je deo jednog ovakvog projekta.

-Drago mi je što je Fakultet zajedno sa Gradom i Pokrajinom stao iza ovakvog projekta i smatram da projekat nije samo za ovu godinu već i da treba da se nastavi i u budućnosti, tačnije da se što više podiže svest o tome kako postupiti u ovakvim situacijama. Zahvaljujem se svima vama što ste me pozvali i što ste me proglasili za amabasadora ovakvog projekta. Ogromna mi je čast i obećavam da ću dati sve od sebe da ovaj projekat podignemo na što viši nivo i da što veći broj ljudi nauči proceduru oživljavanja i da dođe u situaciju da nekome spasi život i da bude heroj – istakao je Dudaš.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Prodekan za akreditaciju i kvalitet Medicinskog fakulteta u Novom Sadu, prof. dr Biljana Srdić Galić poželela je dobrodošlicu svim prisutnima na Medicinski fakultet i izrazila veliko zadovoljstvo što se danas ovde nalazi zajedno sa divnim, mladim i kreativnim kolegama punim entuzijazma i istakla posebnu zahvalnost Sekciji prve pomoći za izuzetan doprinos Medicinskom fakultetu u vannastavnim aktivnostima.

– Sekcija prve pomoći je jedan od najaktivnijih oblika organizovanja studenata Medicinskog fakulteta i njihove aktivnosti odavno prevazilaze okvire akademske zajednice i oni deluju mnogo šire na planu društvene zajednice na šta smo izuzetno ponosni. Veoma smo zahvalni ličnostima iz javnog života koje su prepoznale značaj ove kampanje i koje su dale svoju podršku. U ime kolegijuma dekana na čelu sa dekanicom prof. dr Snežanom Brkić i u ime nastavnog osoblja Medicinskog fakulteta želim vam srećan početak ove kampanje i uspešnu realizaciju – istakla je na konferenciji za medije Biljana Srdić Galić.

AED Aparat; foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Javno-zdravstvena kampanja „Spasi me“ pokrenuta je na svetski dan zdravlja i ova kampanja za Sekciju prve pomoći predstavlja iskorak u širenju znanja koje je od velikog javnog značaja ne samo za Grad Novi Sad već i za širu zajednicu.

-Nadamo se da će ova kampanja probuditi svest naših sugrađana o značaju ranog započinjanja mera oživljavanja kod naglo nastalog srčanog zastoja. Pored javnih časova i edukacija stanovništva neophodna nam je i podrška medija kao i svih javnih lišnosti koje mogu doprineti ovoj kampanji, jer samo zajedničkim snagama možemo da postignemo naš cilj – naglasio je predsednik Sekcije prve pomoći Medicinskog fakulteta, Dragan Bjelić.

Kampanja je pokrenuta od strane grupe studenata, članova Sekcije prve pomoci Medicinskog fakulteta u Novom Sadu uz podršku matičnog fakulteta, Grada Novog Sada, Pokrajinskog sekreterijata za zdravstvo, a u saradnji sa Društvom lekara Vojvodine (Sekcija za anesteziju) i Srpskim lekarskim društvom (Sekcija za urgentnu medicinu).

Mnogobrojne javne ličnosti iz javnog života i sveta sporta podržale su ovu kampanju, a među njima su Dimitrije Banjac, Zeljko Rebrača, Marica Perišić, Saša Lazić i Marko Đurić.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments