Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Čak 1923. godine, na temeljima futoških i novosadskih vašara, nastao je nadaleko čuveni Novosadski sajam. Gotovo da ne postoji osoba u zemlji ili regionu koja nije čula za ovu instituciju koja je sinoć proslavila vek postojanja, pod sloganom “zauVek”. 

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Pozdravnu reč uputio je Slobodan Cvetković, generalni direktor Novosadskog sajma, istakavši da sajamska kuća slavi s ponosom jedan vek postojanja.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

-Naša osnovna delatnost već sto godina je privredna diplomatija. Tu misiju razumeli su vizionari koji su daleke 1923. godine dali inicijativu i formirali akcionarsko društvo, koje je planski i kontinuirano priređivalo sajmove. Privrednici, političari i elita onog vremena, stvari su brend čija je vrednost preživela osam država i koji je ostao konstanta. Novosadski sajam je dobro organizovana pozornica na kojoj nastupaju dobre poznate kompanije i poslovni ljudi iz celog sveta. Tržište nam nameće brzinu i naš zadatak je da se prilagodimo. Privredna diplomatija ostaje naša misija, a mi ostajemo alat domaće privrede u cilju njene kvalitetne i konstantne promocije. Novosadski sajam jeste, i biće, poluga razvoja grada, Vojvodine i Srbije, i time ispunjava svoju misiju.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić podsetio je prisutne da je Srpska Atina stekla pravo da organizuje zemaljske vašare kada je dobio status slobodne kraljevske varoši 1748. godine.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

-Novi Sad danas obeležava čitav vek tradicije sajamskih priredbi, a ujedno započinje i novi vek razvoja jedne od najperspektinijih grana privrede u našem gradu. Naš grad je pozicioniran tako da bude snažan centar sajamske privrede. Prva novosadska izložba, sad već davne 1923. godine, smatra se prvom zvaničnom u istoriji Novosadskog sajma. Sajam se zadržao u gradu u kojem je i ponikao i postao njegov neraskidivi deo. On se održava čitav jedan vek na ponos i zadovoljstvo svih nas Novosađana, a mi najbolje znamo koliko nam on znači. Sajam ima nemerljivu ulogu za privredu naše države i grad, ali je i ambasador našeg grada jer posveti pronosi njegovo ime. Takođe, znaju to Novosađani. On u nama budi emocije i evocira emocije na detinjstvo. Već sto godina Sajam je generator i inovacija i prijateljstva, poslovanja, svet u malom- istakao je prvi čovek Novog Sada.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Bogat program obeležio je film “100 godina Novosadskog sajma”, u kojem su svoj doprinos dali pisac Pero Zubac, ministar odbrane Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić i Slobodan Cvetković, generalni direktor Sajma. Predstavu “100 godina Sajma” odigrali su mladi glumci iz ansambla Srpskog narodnog pozorišta, a prisutni su mogli da uživaju i u muzici Zrenjaninske filharmonije. Za kraj svečanosti upriličen je veličanstven vatromet.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Милан Ђурић (@milandjuric_gradonacelnik)

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments