Foto: Screenshot RTS/Ilustracija

Na vojnom prikazu sposobnosti Vojske Srbije, na obeležavaju Dana Vojske Srbije, pokazan je i “orao”, vazduhoplov. Baza “orlova” je u Kraljevu, a poznati su pod nazivom “tigrovi.”

U prvim redovima na prikazu bili su predsednik Srbije i vrhovni komandant Aleksandar Vučić, ministar odbrane Miloš Vučević i premijer Mađarske Viktor Orban.

Foto: Screenshot RTS

Hibridni sistem “pancir”, “neva”, “laste”, priredili su performanse za više hiljada okupljenih na aerodromu u Batajnici. Poletalo se sa dve različite piste, iz dva različita pravca, a 50 letelica je bilo u vazduhu u svakom trenutku.

Prvi put je prikazana tehnika “kišobran”, platforma za vazdušnu evakuaciju, za traganje i spasavanje, medicinsku evakuaciju i evakuaciju lica na područjima zahvaćenih požarom, a može se montirati na sve vrste helikoptera. Dužina užeta je 25 metara, a izdržljivost 25 tona.

Foto: Screenshot RTS

Na “Granitu” su mogli da se vide i helikopteri “gama”, kao i migovi. U delu s bespilotnim letelicama, nalazi se i “pegaz”, koji je prošao sva potrebna ispitivanja Vojske Srbije. Serijska proizvodnja počeće u Pančevu. “Pegaz” je razvijen u saradnji s Kinom, a plod je znanja i razvoja srpskih stručnjaka. “Vrabac”, još jedna letelica, prikazana je na ovom prikazu.

Nova raketa za “orla” ima modernizovan nišan, koji će moći da gađa metu sa 15 kilometara daljine.

Spektakl su priredile i specijalne jedinice Vojske Srbije, koji su prodefilovali ispred bine. Defile su činile sve specijalne jedinice, što je prvi put u istoriji.

Foto: Screenshot RTS

Mistral 3 ima domet od 500 do 7.500 metara, a 96 odsto je verovatnoća uništenja cilja. Raketa mistarl 3, je savremena samonavođenja raketa malog dometa, koja funkcioniše po principu “ispali i zaboravi”. Karakteriše je velika brzina, 930 metara u sekundi i manevarske karakteristike.

Predsednik Srbije obišao je svu vojnu opremu i sredstva na zemlji, zajedno sa zvaničnicima Republike Srbije, Mađarske i Republike Srpske.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments