Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić/Ilustracija

Olga Mostova, Ukrajinka sa novosadskom adresom preko dve decenije, ugostila je novinare naše redakcije na tradicionalnom ručku i podelila sa našim čitaocima tajne dobre boršč čorbe. 

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Boršč čorbu UNESCO je priznao kao nematerijalnu kulturnu baštinu Ukrajine u julu 2022. godine. Proces kuvanja ovog boršča, koji je uključen u tradicionalnu kuhinju Rusije i Ukrajine, UNESCO je definisao kao „nasleđe u opasnosti od izumiranja“. Olga za NS Uživo ističe da je proces pravljenja ove čorbe u svakoj porodici drugačiji.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Boršč- jelo od “cele bašte”

-Ja ću vam pokazati kako to moja porodica radi u Ukrajini. Biće vam potrebna sveža cvekla, crni, beli i mladi luk, šargarepa, kupus, krompir, peršun i mirođija. Volimo da kažemo da se u ovo jelo stavi cela bašta- priča Olga kroz osmeh.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Na malo ulja propržite cveklu, dok ste u ključalu vodu stavili iseckan mladi i crni luk. Dodajte cveklu i iseckanu šargarepu u vodu, kao i celer. Dok se sve to kuva, izrendajte pola glavice kupusa i isecite na kockice krompir, jer ćete njih dodati među poslednjima kako bi se lepo skuvali i omekšali. Sve je gotovo za pola sata.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

-Na kraju dodajte seckanu svežu mirođiju, peršun, so i biber, kako bi začini mogli da puste svoje mirise i vitamine. U boršč možete dodati i pasulj, ali je proces kuvanja duži, kao i sveže iseckani paradajz. Naravno, može i meso da se stavi, ko voli. Takođe, možete dodati i maslinovo ulje kako bi čorba imala staklast izgled. U Ukrajini je ovo jelo obavezno barem jednom nedeljno na trpezi- naglašava naša sagovornica.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Uz ovo jelo možete jesti i pogačice, koje ćete umakati u marinadi napravljenoj od rendanog belog luka i maslinovog ulja.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Karving tehnika kao dekoracija stola tokom ručka

Olga je i karving master- usavršila je tehniku umetničkog rezbarenja voća i povrća, koja je osmišljena još na Tajlandu pre sedam vekova.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

-Napravila sam i boršč kompoziciju, gde je sve povrće koje ide u ukrajinski specijalitet. Umetnik crta, a na karvingu rezbrarimo posebnim nožićima voće i povrće. Može biti praznična i svadbena dekoracija, kao i slavska, koriste ga i u restoranima za ukrašavanje stolova- navodi Olga.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Boršč karving naša sagovornica napravila je od hleba u koji je stavljala izrezbarenu zelenu papriku u obliku listova, crvenu papriku od koje je napravila cvet maka, ružu od crvenog luka i čeri paradajza, cveće od celera i sveže cvekle. Ukrašen je i sa mladim lukom, peršunom, mirođijom i ljutim crvenim papričicama.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Ivona Karan

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments