Foto: Ilustracija

“Od svega što čovek u životnom nagonu podiže i gradi, ništa nije u mojim očima bolje i vrednije od mostova. Oni su važniji od kuća, svetiji, opštiji od hramova. Svačiji i prema svakom jednaki, korisni, podignuti uvek smisleno, na mestu na kome se ukrštava najveći broj ljudskih potreba, istrajniji su od drugih građevina i ne služe ničem što je tajno i zlo.”

SVAKA VEST O GRADNJI MOVOG MOSTA PREDSTVLJA POBEDU PROGRESA, LEPOTE I JEDINSTVA

Ništa kao ove reči velikana književnog pera Ive Andriće lepše i bolje ne govori o značaju mostova. Zato je svaka vest o gradnji novog mosta nešto što predstavlja pobedu progresa lepote i jedinstva. Svega onoga što te veličanstvene građevine simbolišu.

KOMENTARI NOVOSAĐANA – KONAČNO!

Kada je pre koju nedelju počela gradnja četvrtog mosta u Novom Sadu, onog koji će spojiti Bulevar Evrope sa Sremskom Kamenicom, najčešći komentari Novosađana sveli su se u jednu reč, KONAČNO!

Nije tajna da je gradnja tog mosta bila predviđena još šezdesetih godina prošlog veka, onda kada je Novi Sad imao značajno manje stanovnika i neuporedivo manje saobraćaja.  Odnosno, prema popisu iz 1961. godine u Novom Sadu živelo je 102 469 stanovnika, dok danas samo automobila u najvećem gradu u severnoj Srbiji ima više od 120 000. Broj stanovnika svakako premašuje 350 000.

Međutim, uprkos očiglednoj potrebi da Novi Sad dobije novi most, gotovo šezdeset godina taj projekat ostao je nedosanjan san Novosađana. Svakako da je za to nečinjenje nekad bilo objektivnih razloga, ali, čini mi se mnogo više neodgovornosti i nesposobnosti onih koji su upravljali gradom.

Gradonačelnik Miloš Vučević pokazao se tu kao izuzetak. Nakon njegovih deset godina vlasti Novi Sad se dramatično promenio i praktično po svim parametrima postao bolje mestom za život.

Foto: Printscreen

ZA VREME VUČEVIĆEVOG MANDATA IZVRŠENA REINDUSTRALIZACIJA GRADA SA 30 000 NOVIH RADNIH MESTA

Vučević će ostati upamćen po tome što je za njegovog mandata izvršena reindustrijalizacija Novog Sada i otvoreno oko 30 000 novih radnih mesta. Po tome, što je u njegovo vreme Srpska Atina ponovo zasijala u punom sjaju, kao Evropska prestonica mladih i Evropska prestonica kulture. Ali i po ekološkim i infrastrukturnim projektima od kapitalnog značaj.

 VELIKI GRAĐEVINSKI PODUHVAT

Upravo će četvrti most preko Dunava biti jedan od tih velikih građevinskih poduhvata koji će istovremeno olakšati život Novosađana, ali i promeniti celokupnu sliku grada. Kada taj most bude završen, sa sve pristupnim saobraćajnicama, veličanstvenim vijaduktom i pilonima, postaće novi gradski simbol. Nešto na šta će Novosađani biti ponosni, a po čemu će stranci prepoznavati Novi Sad. Gradonačelnik Vučević, na taj način, ostaviće najlepši legat generacijama koje dolaze, a po kome će ga zauvek pamtiti.

Foto: dnevnik.rs

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments