Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Departman za građevinarstvo i geodeziju Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu i predstavnici više od 40 vodećih kompanija iz ove oblasti potpisali su ugovore o saradnji u cilju obezbeđivanja plaćene stručne prakse za studente treće i četvrte godine Departmana za građevinarstvo i geodeziju u kompanijama iz Srbije i regiona

Svečanost pod nazivom “Šalovanje i stipendija i karijera” održano je danas u Naučno tehnološkom parku u Novom Sadu, a ideja je da se mlađima pruži šansa da se izbore za što bolju poziciju pri početku svog profesionalnog razvoja i samim tim ostanu u Srbiji i ovde razvijaju svoju poslovnu karijeru.

Svih 40 kompanija, ostvaruju mogućnost dobijanja stručnih, mladih kadrova na početku njihovih karijera što će otvoriti mogućnost za njihovo trajno zaposlenje i paralelni razvoj.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Zamenik gradonačelnika Novog Sada, Igor Crnobarac ističe da je Novi Sad lokalna samouprava koja se najbrže razvija u našoj državi, a jedan od ključnih faktora za to navodi da je upravo razvoj građevinarstva u našem gradu.

– Grad Novi Sad je danas, nakon Beograda, drugo najveće gradilište u Srbiji. Ako uzmemo u obzir broj aktivnih gradilišta, odnosno izdatih građevinskih dozvola i odnos broja stanovnika Beograda i Novog Sada, lako dolazimo do zaključka, da je danas Novi Sad lokalna samouprava koja se najbrže razvija u našoj državi. Jedan od ključnih faktora za to jeste upravo razvoj građevinarstva u našem gradu. Ono je najzaslužnije za napredak našeg grada poslednjih deset godina. Svi znamo da je gađevinarstvo motor razvoja svakog grada, svake države. Figurativno možemo reći da je građevinarstvo lokomotiva koja sa sobom vuče preko pedeset povezanih proizvodnih grana – naglasio je Crnobarac i dodao:

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

– Danas, kada se provozamo Novim Sadom, u svakom delu našeg grada možemo videti vredne neimare na dobro organizovanim gradilištima, kranove koji podižu Novi Sad u visinu, kao i raskopane rovove u kojima se menjaju dotrajale podzemne instalacije koje nisu menjane decenijama. I zato nam je od velikog značaja za Grad Novi Sad današnje potpisivanje ugovora kao i upošte rad departmana za Građevinarstvo i Geodeziju Fakulteta tehničkih nauka, jer iz ove fabrike znanja dolaze nam mnogi mladi stručnjaci i inženjeri koji će upravo svojim znanjem i radom dopineti razvoju našeg grada i na taj način se upisati u stranice razvoja Novog Sada.

Prof. dr. Srđan Kolaković, dekan Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu naglasio je da je po broju studenata i zaposlenih jedan od najvećih fakulteta u regionu.

– Fakultet tehničkih nauka ima vrlo intenzivnu saradnju sa kompanijama u naučnim i stručnim projektima. Ovo je jedan viši vid saradnje i sa zadovoljstvom mogu istaći da je naše građevinarstvo poslednjih nekoliko godina napredovalo. Traži se sve više stručnjaka i naša je želja da zajedno u toj sinergiji sa njima poboljšamo kvalitet naših studenata. Cilj je da našim studentima pomognemo da čim završe fakultet imaju kompaniju u kojoj će raditi i gde će moći da prenose svoja znanja koja su stekli na Fakultetu tehničkih nauka – rekao je Kolaković i dodao:

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

– Fakultet tehničkih nauka je izrastao u naučno obrazovanu instituciju sa 13 departmana, 47 katedri i 33 naučno stručna centra. Fakultet broji 17.000 studenata i preko 1.200 zaposlenih, spada u jedan od najvećih fakulteta u regionu. Obrazovni program je propoznat od strane privrede u kojoj se naši studenti lako pronalaze.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Zoran Milošević pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučno istaživačku delatnost govorio je o važnosti ovog projekta.

– Važno je da benefit, korist svega što radimo u povezivanju nauke i privrede imaju mladi, to znači nova radna mesta, novi zamajac. Ono što nam nedostaje da više od tri posto ima onih koji su povezani sa naučno istaživačkim institucijama. Verujem da sa mladim inženjerima sa onim koji će intelekuazirati delatnosti povećati inovativnost. Zapravo da će taj procenat biti mnogo veći, procenat istarživača sa dva posto porati na prihvatljiv broj, onaj broj koji će nas sjedini sa najrazvijenima na svetu – rekao je Milošević.

Z.T.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments