Foto: Jovan Radomir

Književnica Astrid Lindgren, najpoznatija po avanturama “Pipi Duge Čarape”, boravila je i na junskom festivalu Zmajevih dečjih igara, u Novom Sadu 1985. godine.

Legendarna švedska književnica na ZDI u Novom Sadu; foto: Vreme

Slavna gošća Zmajevih dečjih igara 1985. godine bila je Lindgren i tada je dobila Povelju Zmajevih dečjih igara. Tada se susrela i sa jednom od naših najpoznatijih pesnikinja Desankom Maksimović. Na jednom skupu sedele su jedna kraj druge.

– Gospođa Desanka je sigurno dobar pisac. Žao mi je što nisam pročitala nijedan njen stih. E, kako smo se samo lepo ispričale. Ona je sedela sa moje leve strane, a ja slabo čujem na levo uho. Sve vreme mi je govorila nešto na francuskom, a ja od svih jezika najmanje znam francuski, pa sam joj odgovarala na nemačkom. Posle ovoga susreta sa Desankom, znam kako ću i ja izgledati za deset godina – rekla je Astrid tada.

Astrid i Desanka na večeri na Petrovaradinu; foto: Jovan Radomir

U maju 2021. godine otvoreno je dečje igralište na Bulevaru Patrijarha Pavla posvećeno najpoznatijoj devojčici iz knjige Pipi Dugoj Čarapi.

-Otvoreno igralište je poklon Novom Sadu od švedskih kompanija koje posluju ovde. Sprave na igralištu su prilagođene i deci sa posebnim potrebama, Pipi bi se radovala da to čuje. Pipi je simbol deteta koje čuva sebe i druge, ona je vrlo jaka-izjavio je ambasador Švedske u Gradskoj kući Novog Sada.

Astrid Lindgren rođena je 1907. godine u Švedskoj i spada među autore koji su prevođeni na najviše svetskih jezika (njena dela prevedena su na 96 jezika). Zalagala se za prava dece i životinja, a Švedska je nakon njenog zalaganja postala prva zemlja koja je zakonom zabranila fizičko nasilje prema deci. Preminula je u Stokholmu 2002. godine, u svojoj 94. godini.

“Pišem za sebe kako bih zabavila dete u sebi – mogu se samo nadati da će to zabaviti i drugu decu.”

nsuzivo.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Jelena
02/01/2022 12:28

Moj deda maestro za violinom- Stevan Nikolic