Foto: nsuzivo.rs/Ilustracija

To što je prošlog četvrtka Skupština grada Novg Sada usvojila strateški dokument i plan razvoja grada – Generalni urbanistički plan 2030 (GUP) što manjini koju čine militantni ekolozi i njihovim političkim mentorima ne odgovara, bio je povod da počnu da iznose bezočne laži – čak i to da ih je na skupu bilo angažovano privatno obezbeđenje ili čak stranačka vojska, što je notorna neistina!

Istina je da taj skup niko nije zvanično prijavio policiji, ali da on ipak nije bio zabranjen, a pošto su njihovi učesnici bili toliko agresivni morala je da interveniše policija, kao i licencirano obezbeđenje Gradske skupštine.

Dokument Grada Novog Sada, Odseka za obezbeđenje objekata, kojim se traži dodatno obezbeđivanje prostora

VUČEVIĆ: DOŠLI SU SPREMNI DA IZAZOVU NASILJE I HAOS

Da nije reč ni o kakvom obezbeđenju, već o zvaničnoj licenciranoj agenciji za fizičko- tehničko obezbeđenje koje ima ugovor sa Gradom Novim Sadom za čuvanje objekata i institucija, potvrdio je i gradonačelnik Miloš Vučević.

-Naglašavam to nije privatno obezbeđenje, to je zvanična firma koja je ranije imala ugovor sa Gradom. Ne znam šta su trebali da dozvole, oni su angažovani da zaštite i da čuvaju – objašnjava Vučević.

Foto: nsuzivo.rs

On ističe da postoje snimci “ekologa” kako tuku policiju, kako kriju motke ispod majice. Ima slika kako udaraju momka iz obezbeđenja u potiljak, dok sprečava jednog ekologa da ide zelenom površinom.

SVE PO SLOVU ZAKONA, AGENCIJA IMA UGOVOR SA NOVIM SADOM ZA ČUVANJE INSTITUCIJA I OBJEKATA

Reč je o proverenoj firmi “Intersec team d.o.o.”, licencinaroj agenciji za poslove obezbeđenje koje je na tenderu dobila posao obezbeđenja objekata Skupštine grada Novog Sada u skladu da zakonom, i koja već godinama pruža svoje usluge Gradu.

Ugovor između “Intersec team” i Službe za zajedničke poslove koju zastupa v. d. šefa Službe Vojislav Joksović sklopljen je 19. maja 2022. godine.

ŽIVOTIĆ : SVE JE REŽIRANO, ISTA GRUPA SE POJAVLJUJE SVUDA KADA JE POTRENO DA SE NAPRAVI INCIDENT

Doktor Ilija Životić, sa Fakulteta FIM, ističe da ovde nije reč ni o kakvim aktivistima.

– Aktivisti šire neku ideju ukazuju na nešto protestuju u miru eventualno pružaju pasivni otpor tako što sednu na ulice i slično. I vezani su za jednu ideju, jedan program. Mi ovde imamo jedan putujući cirkus koji se pojavljuje na svakom mogućem mestu kada je potrebno napraviti neki incident kako bi se poslala neka ružna slika o Srbiji. To je deo mašinerije koja je pravila aferu Krušik pa nam je namenska industrija imala milionsku štetu. Da li su tada razmišljali i radnicima, njihovim porodicama? Ne. Nakon toga su učestvovali u kreiranju Afere Jovanjica kako bi se opet ocrnila Srbija. Posle toga su blokadama autoputeva oterali investicija koje bi nam donele desetine milijardi evra. Ko je imao korist? Kao i uvek konkurencija. Sada Nemačka ima prednost u proizvodnji litijuma i baterija. Zašto su pravili haos u Novom Sadu? I to baš kada je predsednik Egipta bio u Srbiji, kada su mu predstavljali proizvode naše namenske industrije? Pa da bi opet učinili uslugu konkurenciji. Tako da mi na delu imamo aktiviste za sve i svašta. Po narudžbini – uveren je Životić.

Što se tiče reakcije policije u Novom Sadu, on navodi da je “dovoljno pogledati kako policija u Vašingtonu Moskvi Briselu ili Parizu reaguje kada demonstranati napadnu policiju i obezbeđenje i žele da zauzmu državne ustanove”.

– Mnogo oštrije, direktnije i sa mnogo uhapšenih. Ali i osuđenih na višegodišnje robije. Najbolji primer je upad Trampovih pristalica u Američki Kapitol Hil. Nekoliko desetina osoba je osuđeno na višegodišnje robije zbog toga. A u Novom Sadu imamo svega nekoliko prekršajnih prijava – kaže Životić.

Na pitanje koliko su nebulozne tvrdnje tzv. aktivista da je zbog njih neko angažovao privatno obezbeđenje, kada se dobro zna da Skupština grada ima već godinama potpisan ugovor sa licenciranim agencijom za obezbeđenje objekata, naš sagovornik odgovara:

– To je jedna matrica koji ta grupa koristi godinama optužujći vlast da angažuje pretorijance, batinaše i slično kako bi je predstavila kao lošu. Pa, da li bi Novi Sad mogao biti proglašen prestonicom kulture od strane Evropske unije da gradonačelnik ima neku privatnu vojsku i slično? Glupost! – kategoričan je on.

U ČLANU 4: UGOVORA SVE TAKSATIVNO NAVEDENO

U članu 1 precizira se da su predmetu Ugovora usluge – fizičko obezbeđenje objekta, dok je u članu 4 Ugovora taksativno navedeno koje su to sve usluge:

– Kontrola ulaska u objakat, upućivanje stranaka i prižanje pomći, uzimanje podataka sa vođenjem odgovarajuće evidencije ulazaka i izlazaka (datum i vreme ulaska i izlaska stranke, lični podaci)

– Kontrola izlazaka iz objekta

– Intervencija na poziv zaposlenih, drugih lica ili samoinicijativno u slučaju povrede telesnog integriteta zaposlenih ili drugih lica i remećenja reda i mira u objektu.

– Nadzor i praćenje sistem video nadzora i eventualna intervencija

– Zaštita imovine naručioca od mogućnosti otuđivanja ili oštećenja

– Sprečavanje svih aktivnosti i pojama koje mogu ugroziti redovne uslove rada

– Sprečavanje neovlašćenog unošenja oružja i drugih opasnih predmeta i materija u objekat

– Sprečavanje diskriminacije i nasilja

– Preduzimanje preventivnih i hitnih mera u slučaju otkrivanja krivičnih dela

– Obaveštavanje policije putem kontrolnog centra o informacijama kojem ukazuju da se vrši krivično delo koje se goni po službenoj dužnosti ili prekršaj sa elementima nasilja

– Privremeno zadržavanje lica koje je zatečeno u objektu ili prostoru koji se obezbeđuje u vršenju krivičnog dela i teških prekršaja narušavanja javnog reda i mira do dolaska policije

– Pružanje prve pomoći zaposlenim i drugim licima

– Profesionalna intervencija u slučaju incidentnih situacije (izdavanje upozorenja licu koje svojim ponašanjem ili propuštanjem dužne radnje može da ugrozi svoju bezbednost, bezbednost drugih ili izazove oštećenja i uništenje imovine).

ČLAN 5 PRIKAZUJE KOJI SE SVI OBJEKTI OBEZBEĐUJU UGOVOROM

U članu 5 jasno je napisano koji se objekti u Novom Sadu, prema potrebama naručioca, čuvaju ovim ugovorom:

-Gradska kuća, Trg slobode 1

-Gradska uprava za imovinu i imovinsko-pravne poslove, Narodnog fronta 53

-Gradska uprava za inspekcijske poslove, Dimitrije Tucovića 3

-Gradska poreska uprava, Vojvođanskih brigada 24-26

-Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije, Stevana Branovačkog 3

-Sinagoga, Jevrejska 9

-Gradska poreska uprava, Bulevar Mihajla Pupina 3

-Skupština Grada Novog Sada, Žarka Zrenjanina 2

-Gradska uprava za opšte poslove- matično zdanje, Trg mladenaca 7

-Gradska uprava za urbanizam i građevinske poslove, Školska 3

-Gradska uprava za socijalnu i dečiju zaštitu, Sremska 7

-Objekat u Petrovaradinu, Patrijarha Rajačica 24

-Komesarijat za izbeglice i raseljena lica, Kralja Aleksandra 14

-Gradska uprava za privredu i zaštitu životne sredine, Rumenačka 110

nsuzivo.rs

2 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
SNS Uzivo
25/07/2022 14:45

Da je bilo sve po Zakonu (Balasevic) nebi tabloidi punili stranice ovom temom… 🙂

Bane
25/07/2022 15:24

Nije sporno to što grad ima ugovor sa firmom, nego što zaposleni nisu bili u uniformama iste te firme i sa jasno istaknutim legitimacijama.