Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić
Najveća manifestacija u Temerinu, tradicionalna Pasuljijada “Prosto ko pasulj!” održana je juče i okupila je 145 takmičarskih ekipa. 
Ove godine manifestacija je bila humanitarnog karaktera, a sav prikupljeni novac je namenjen devojčici Dori kojoj je novac neophodan za lečenje.

Ovogodišnju manifestaciju svečano su otvorili Aleksandar Sofić, pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, Mladen Zec, predsednik opštine Temerin i direktror kompanije MontopPro Dragan Dakić.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Predsednik opštine Temerin, Mladen Zec govori izrazio je zahvalnost pokrajinskom sekratarijatu i naglasio da je iz budžeta izdvojeno je 2 miliona dinara za juče održanu manifestaciju.

– Svaki prvi vikend u junu je rezervisan za dobar provod u Temerinu, a ove godine je održana 15 po redu manifestacija “Prosto ko pasulj” koja je ove godine okupila 145 ekipa. Zajedno ćemo se truditi da svake godine imao sve više ekipa i ovu manifestaciju podignemo na viši nivo – rekao je Zec.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Aleksandar Sofić, pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu koji naglašava da je održana manifestacija od velikog značaja za opštinu Temerin.

– Danas je zadovoljstvo prisustvovati, ali i otvoriti današnju manifestaciju, ove tradicionalne manifestacije su od velikog značaja kako za opštinu Temerin tako i za pokrajinsu vladu, obzirom da je vojvodina poljoprivredna regija, a poseban značaj poljoprivredve vidimo u poslednjim mesecima nakon krize u svetu izazvanom ratom u ukrajini, gde nam je prioritet poljoprivreda – rekao je Sofić.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Dragan Dakić, direktor kompanije MontopPro govori da je veliko zadovoljstvo kompanije da se našla u ulozi zlatnog sponzora Pasuljijade, koja je uveliko brend lokalne samouprave.

– Ova manifestacija pored humanitarnog karaktera ima i takmičarski duh i ovo je trenutno jedan od najvećih tim bildinga sigurno u Vojvodini. Pored toga i za najmlađe sugrađane opština Temerin je pripremila poligon gde će oni pokazati svoje sposobnosti i imati neki vid svoje zabave. Jako je bitno da imamo ovakve događaje, a slogan naše kompanije je da je tim bitniji od pojedinca, koliko god on dobar bio – rekao je Dakić.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Marina Injac, direktorka turističke organizacije opštine Temerin je otkrila kako je nastala priča Temerinske pasuljijade, i nadlasila da je ove godine manifestaciju ipratilo bogat kuturni umetničko zabavni program

– Ovakav tip manifestacije ne postoji na ovim prostorima. Koncept beli šatori, gde ljudi dođu da se opuste i da kuvaju pasulj na otvorenom. Manifestacija Prosto ko pasulj, je krenula od nekoliko prijatelja koji su se okupili uz pasulj i druženje, i od tada je to postala tradicija i nešto što nas karakteriše kao dobre domaćine. Ove godine imamo KUD-ove iz naše opštine, plesni studio Maestro, solo izvođače, tamburaški orkerstar “Biseri”, kao i mnogi drugi – istakla je direktorka turističke organizacije.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Na ovogodišnjoj manifestaciji učestvovalo je 145 timova

Među takmičarima bilo je onih koji se nadmeću po deveti put, ali i onih koji su se prvi put našli na događaju. Tako su za naš portal govorile devojke iz ekipe “Telepiek” ženski tim na pasuljijadi.

– Pobedu ne očekujemo, ali svakako bi volele da osvojimo putovanje. Prvi put smo se prijavile i zaista nam je lepo –

A bilo je i onih kojima je ovo pet put da učestvuju, i kako kažu, svake godine je “super” provod.

Jedna od ekipa na manifestaciji istakla je da tajni sastojak ne postoji, već da je najvažnija jubav u dobrom društvu.

-Ovde je bitno druženje, među kolegama među ljudima.

Kriterijumi pobedničkog pasulja 

Pitali smo člana žirija koje kriterijume mora da ispunjava pobednički pasulj, a Janko Pinćer, predsednik žirija za NS Uživo ističe da je ovim poslom bavi od kako manifestacija Pasuljijada u Temrinu postoji.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

-Propozicija koja se ocenjuje je ukus, mora biti ukusan, zatim raskuvanost mesa, celina zrna, odnosno da je zrno skuvano ali da ostane celo, i gustina. Po novijim pravilima su ubacili da je bitna i boja, kako ne bi bilo odstupanja jer neko kuva beli pasulj, zeleni, neko kuva žuti, ne može biti ista boja, ja se ne slažem sa tim ali prepozicije su takve da je i to kategorija u ocenjivanju. Ipak, najvažniji je ukus – precizirao je Pinćer.

Predsednik žirija smatra da ovaj događaj nije takmičarskog duha, to je to više manifestacija druženja, drugarstva, izalazak na sunce, pevanje, igranje, a kako kaže bilo je i onih koji su i pili.

– Tu je bilo raznih pasulja, svi su oni to jeli, pojeli i poješće, ništa se neće baciti. Onaj ko je malo popio, on je više zasolio, on je ko nije pio taj je malo blaži naprevio, tako da u suštini svi su pasulji bili dobri. Neki nisu bili ukuvani, jer nisu imali vremena, družili su se više nego što su kuvali, neki su čak bili i više ukuvani, dok su neki bili i zagoreli. svašta nešto ima, ali kada je upitanju sorta pasulja mora da bude različitih – zaključio je predsednik žirija nakon što su završili degustaciju i doneli odluku koji je to najbolji bio.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

POBEDNICI 

Na ovogišnjoj manifestaciji “Prosto ko pasulj” u Temerinu podeljna su mnoge i priznanja. Priznanje za najboljeg najmlađeg kuvara dobio je Milan Terezgić iz ekipe “Ravnogorski pasulj”, pored njega, priznanje je dobio i najstariji kuvar iz ekipe “Đedovići”, Milovan Jovanović.

Ekipa “Ranč kod Cige” proglašena je za najverniju.

Pobedničke ekipe u kuvanju pasulja odabrao je stručni žiri koji je činilo pet stručnjaka iz različitih oblasti: predsednik žirija bio je Janko Pinćer, Teodor Jovanović i Mirko Pantelić profesionalni kuvari, Nikola Savić dugogodišnji sudija na gastronomskim manifestacijama i Katica Vujanović fud bloger, oni su imali su zadatak da od 145 uzoraka odaberu najbolja tri.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Prvo mesto osvojila je ekipa “FPL montaža Temerin”, sa osvojenih 112 bodova, drugo mesto je pripalo sa osovojenih 111 bodova je ekipa pod nazivom “Andrea doo”, dok je treće mesto osvojila ekipa “Kum i ja” sa osvojena 103 boda.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Pored takmičenja u kuvanju pasulja, bile su organizovane i Temerinske igre u kojima su pobedu u nadvlačenju konopca odnela ekipa “Neću da ti kažem ćelavi” u muškoj kategoriji, a u ženskoj ekipa “One team”. Pored toga, bilo je i takmičenje u bacanju akumulatora s ramena, a pobednik je Nemanja Žakun. U igri “pijani penal”, pobedu je odneo Igračev Živan. u igri “x i oks”, pobednik je ekipa “Di petrol” iz Žablja.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Humanitarna manifestacija

U sklopu manifestacije pripremilo se 3.000 porcija pasulja, a sva prikupljena sredstva namenjena su za lečenje devojčice Dore.

Veoma bitan segment manifestacije “Prosto ko pasulj” je veliki humanitarni ručak, veliki kazan sa oko 3.000 porcija kuvanog pasulja koji priprema zvanični kuvar manifestacije – Bruno Skeledžija.

Zorica Topić

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments