Foto: kcv.rs

Tokom prethodne nedelje u Kliničkom centru Vojvodine urađene su tri transplantacije bubrega poreklom od živog srodnog davaoca organa.

Načelnik Kliničkog centra Vojvodina za transplatnaciju, nefrolog Igor Mitić, istakao je za NS Uživo da je reč o rutinskom zahvatu koji obavljaju dugi niz godina i vrlo je kompleksan.

Foto:mcpoliklinikasimed.com

– Radimo ga sa željom da treniramo sistem za kadaveričnu transplataciju bubrega. Takvih transplatacija, sa živog davaoca, ove godine smo uradili četiri, tako da je sistem potpuno funkcionalno sposaoban.To je najbolji način lečenja. Bez transplatacije nema dobrog lečenja bubrežne slabosti – istakao je dr Mitić.

Kako dalje navodi, tranasplatacija od živog davaoca je dobra, ali je mnogo bitnije napomenuti da članovi naše porodice koji umiru u bolnicama mogu biti davaoci. Davalaštvo organa od osoba koje su preminule je ključno za dobru medicinu.

-To je civilizacijska tekovina solidarnosti koju prihvata vera i na tome treba da radimo, jer je mnogo verovatnije da će nam trebati organ, nego da ćemo biti potencijalni davaoci organa. Radi se o funkcionalnoj meri dobre solidarnosti.

Dr Mitić: Davalaštvo je dobra i poštena stvar, nema nikakvih zloupotreba, time se samo može nekome pomoći i promeniti život

Načelnik Kliničkog centra Vojvodina za transplatnaciju podseća da svako može da buda davalac svih organa u slučaju da je reč o moždano preminuloj osobi. Dakle, ukoliko se desi da osoba premine u kontolisanim uslovima, kao što je bolnica i da se dokaže moždana smrt.

Postoperativni oporavak traje dve nedelje i vrši se u bolnici. Nakon uspešne dijalize, pacijenti više nisu vezani za dijalizu, imaju sasvim drugačiji život i njihovo petogodšnje preživljavanje je šest puta bolje nego da su na dijalizi. 

Podsećanja radi, ministarka zdravlja Danica Grujičić najavila je novinu u Zakonu kojom bi svaki građanin automatski bio potencijalni donor organa u slučaju smrti. Ko to ne želi, može o tome da potpiše izjavu ili se tome može usprotiviti njegova uža porodica.

Prva transplatacija bubrega u KC Vojvodine načinjena je 1986. godine. U narednom periodu planira se još transplantacija od strane živih davalaca- srodnika.

Sanja Kužet

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments