Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Poštanska, jedna od najlepših uličica u gradu, smeštena iza Glavne pošte, u svojoj ušuškanosti čuva neke od najstarijih zanatskih radnji u Novom Sadu. Tu se i dalje radi onako kako je učeno, a radnje su vremeplovi, pa kada uđete kod brice Bracike vratićete se u 1975. godinu. Međutim, dve najstarije radnje, koje odolevaju vremenu, su prodavnica šešira i kapa “Kovač” i obućarska radnja “Subotin”

-Radnja postoji na istoj lokaciji, od 1927. godine, iza velike Pošte. Ovo je porodični zanat koji je osnovao moj deda, nastavio ga je mog otac, a ja već 22 godine sama ovo radim. Svi šeširi se izrađuju ručno. Od ovog zanata se ne može živeti lagodnije. Mnogi bi verovarno pokušali da rade nešto sa šeširima, da je to isplativo- rekla je za naš portal Ana Filipović, vlasnica zanatske radnje “Kovač”.

Ana Filipović samostalno obavlja ovaj posao od 2002. godine; foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Vlasnica ističe da ranije doktori, profesori, advokati nisu išli igde bez šešira, da je bilo čak i pitanje prestiža ko je kakve šešire nosio. U staroj Jugoslaviji Slovenci su nosili austrijske modele šešira, pomalo špicaste, Vojvođani su (više) nosili crne, pliće paorske šešire, a da sada mladi najviše traže koje su proslavili Rade Šerbedžija i Petar Božović.

-Mlađe devojke sada traže muške modele šešira. Imamo i za starije gospođe sa manjim obodima. Sada je jedan momak kupio polu cilindar za svoju svadbu. Najskuplji šešir u radnji je panamaš, on je uvezen. Njega rade žene ručno u Panami. A zahvaljujući seriji “Peaky Blinders” opet su se vratile kape- rekla je Ana.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Nekoliko ulaza deli “Kovača” i “Subotina”. Na istoj lokaciji od 1953. godine, u obućarskoj radnji “Subotin” radi četvrta generacija.

Izlog obućarske radnje “Subotin” prepun je eksponata; foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

-Moj deda i otac su bili obućari, a pradeda krojač i imao je radnju još u vreme Austrougarske. Među prvima smo u gradu krenuli kaubojke da pravimo, šezdesetih godina. Isto i šimi cipele, muške špicaste sa visokom štiklom. Pola Bosne je kod nas dolazilo da kupuje šimike. Ranije smo i pravili cipele, ali sada više niko ne kupuje cipele specijalno pravljene za njih. Kad čuje da su 250 evra… A sve je lošiji kvalitet obuće, pogovoto patika. U zadnjih pet godina samo patike popravljamo- rekao je Branislav Subotin, vlasnik ove obućarske radnje.

Branislav Subotin nasledio je svoj dedu i oca u zanatu; foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Ivona Karan

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
SNS Uzivo
27/08/2022 12:12

Ma ovo je dosadno, dajte jos hvalospeva vlasti, kako nam samo dobro ide!