Foto: "Ciklonizacija" Novi Sad

Čekaju nas topli dani, suvi dani, koji pogoduju razmnožavanju komaraca. Kada se stvore i povoljni uslovi, može doći do širenja virusa koji komarci prenose. Starije osobe treba da izbegavaju mesta gde će biti mnogo komaraca, kako bi izbegli ujede ovih insekata. Ekipe novosadske “Ciklonizacije” već mesec dana na teritoriji grada redovno sprovode monitoring rečnih, ruralnih komaraca, i kućnih, urbanih komaraca. U tom periodu izvedeno je nekoliko serija uspešnih larvicidnih tretmana na kanalima i barama, a od 20. maja sprovode se i tretmani protiv odraslih formi urbanih komaraca.

Do sada su tretmanima obuhvaćeni Futog, Veternik, Telep, Adice, Kamenjar, Ribarsko ostrvo, Kamenička ada, Kovilj, Budisava, Kać i Begeč, Petrovaradin, Sremska Kamenica, Bocke, Novi Ledinci i Liparije, Stari Ledinci, Ribnjak – gornji i donji put, Kamenički park, Novo Naselje i Satelit, a večeras su u planu Klisa, Sajlovo, Salajka, Avijatičarsko naselje i Stara Detelinara, Rumenka, Stepanovićevo, Kisač, Bukovac, Čenej i Nemanovci. Nakon ovih tretmana biće urađen monitoring uspešnosti.

-Kada je reč o rečnim komarcima, prati se stanje na terenu, ali zbog niskog i konstantnoig vodostaja Dunava, još uvek nije došlo do izliva i punjenja potencijalnih izvorišta ove vrste komaraca. Stanje se za sada prati i čim se ukaže potreba biće izvedeni prvo larvicidni, a potpom i tretmani protiv odraslih formi rečnih komaraca- rekao je za naš portal Dario Aćimović, menadžer za odnose sa javnošću „Ciklonizacije“.

Foto: “Ciklonizacija” Novi Sad

Inače, sistematsku akciju zaštite zdravlja građana od komaraca, koju „Ciklonizacija“ sprovodi u saradnjiu sa Gradom Novim Sadom, čine monitoring larvi i odraslih komaraca, biološki i hemijski tretmani protiv larvi komaraca sa zemlje, vode i iz vazduha, kao i tretmani protiv odraslih formi komaraca sa zemlje, sa vode i iz vazduha. Uz stalnu kontrolu uspešnosti svih vrsta tretmana. Sistematska akcija traje od proleća do jeseni, a tretmani se izvode svaki put kada monitoring pokaže povećanu brojnost komaraca.

-Iako su građanima vidljivije akcije na otvorenom, koje se sprovode od proleća do jeseni, komarci se suzbijaju i tokom zimskih meseci, i to u zatvorenim prostorima. Reč je dominantno o zgradama u delovima Novog naselje, Satelita, Limana i pojedinačno u drugim delovima grada, a u kojima postoje podrumi i druge prostorije koje su pod vodom i koje su idealno izvorište komaraca tokom cele godine. Sa nešto toplijim vremenom, ovi komarci počlinju da migriraju u stanove i na otvoreno, pa je tako u prethodnih mesec dana izvedeno više kombinovanih tretmana. Na navedenim područjima su u više navrata, izvedeni prvo larvicidni tretmani, a potom i tretmani sa zemlje protiv odraslih formi komaraca- istakao je Aćimović.

Poslednjih godina ceo svet je suočen sa izmenjenim klimatskim uslovima, pa tako i Novi Sad, koje su u kombinaciji sa drugim faktorima, dovele po povećane opasnosti od širenja zaraznih bolesti koje prenose komarci. „Ciklonizacija“ je još 2018. godine u Novom Sadu otkrila odrasle jedinke azijskog tigrastog komarca, a da je tokom prošlih sezona detektovala i širenje ove vrste iz prvobitnih rezervoara po okolnim delovima grada, kao i činjenicu da ni ove godine nije bilo prave zime i kontinuiranih niskih temperature, iz da nije bilo prirodne redukcije njihove brojnosti. Zato će i ove sezone uz standardnu borbu sa rečnim i kućnim komarcima, poseban akcenat biti stavljen na monitoring i tretmane protiv ove vrste komaraca.

Foto: The Scientist Magazine

-Tigrasti komarac je invazivna vrsta, poreklom iz Jugoistočne Azije, koja se poslednjih godina širi po Evropi. Do širenja dolazi zbog povećenog i ubrzanog prometa roba u svetu, ali verovatno i zbog izmenjenih klimatskih uslova poslednjih godina. Ono što odlikuje tigraste komarce je činjenica da im je za reprodukciju dovoljna i izuzetno mala količina vode. Reč je o komarcima koji su obično sitniji od domaćih rečnih i ubranih komaraca, ali i izuzetno agresivnim u traženju krvnog obroka. Pri tome, za razliku od domaćih koji uglavnom imaju pik ujutro i uveče, tigrasti komarci su aktivni i “grizu” veći deo dana- naglasio je naš sagovornik.

Iskustva ovog preduzeća pokazuju da su izvorišta tigrastih komaraca u urbanim sredinama Novog Sada pre svega zapuštena dvorišta privatnih kuća i preduzeća, ali i kišničare, septičke jame, odložene stare gume, slivnici, šahtovi, saksije za cveće, burad, kofe  kao i  sve posude u kojima se nakuplja kišnica. Na terenu su uzorkovane larve tigrastog komarca i iz mikro izvorišta kao što su pivske flaše, konzerve, ambalaže u kojima je bilo dovoljno nutrijenata i vode da se formira celokupan razvojni cikus ove vrste. Ovakva izvorišta u domaćinstvima neophodno je prekriti ili ukloniti kako se ne bi nakupljala voda.

Grad Novi Sad je i  prva lokalna samoprava u Jugoistočnoj Evropi i Srbiji koja je postavila  sistem detekcije i uništavanja azijskog tigrastog komarca.

Tokom proteklih sezona detektovano je širenje ove invazivne vrste iz prvobitnih rezervoara u okolini Partizanske ulice po obližnjim delovima grada – Detelinari, Banatiću, Sajmištu, Salajci, Rotkvariji, Novom Naselju i Avijatičarskom naselju.

Preparati koje se koriste u tretmanima su namenjeni za suzbijanje komaraca u urbanim sredinama i pravilno primenjeni nisu štetni za ljude i kućne ljubimce.

Ivona Karan

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Detelinarac
25/05/2022 23:35

I Novu Detelinaru, molim vas