Foto: Printscreen RTS

Selektor fudbalske reprezentacije Dragan Stojković Piksi obratio se na konferenciji za medije i istakao da je iz dva razloga sazvao konferenciju- prvi je poštovanje prema medijima, a drugi je javnost.

-Želim da objasnim neke stvari zbog javnosti, da čuju prve utiske posle učešća u Kataru. Tačno sam 20 meseci na mestou selektora, od tri cilja koja sam sebi postavio, dva cilja smo ostvarili. Treći cilj nije ostvaren. Prvi cilj koji je ispunjen je da se u teškoj grupi kvalifikujemo za SP. Drugi cilj, u žrebu za Ligu nacija, želeli smo prvo mesto i ostvarili. Treći cilj, da prođemo grupu na SP nismo uspeli- započeo je Stojković.

To nisam bio ja

-Postoje objektivni razlozi zašto nisam bio ja na SP. Ti razlozi kreću da me brinu 14. novembra kada smo se svi okupili ovde pred put. Znajući situaciju zdravstvenog tima Srbije. Njihovo zdravstveno stanje je, ako bismo realno gledali, teško bi igrali. Ali, oni su doprineli tome da se Srbija raduje. Iz tog razloga nisam bio ja, jer sam znao da će biti jako teško biti drugi u grupi. Znao sam da neću imati taj duh tima iz kvalifikacija. Pozitinu energiju smo hteli da sačuvamo i da se to stanje, u vezi s povredama, prevaziđe. Mi smo znali da je u jednoj teškoj grupi Brazil apsolutni favorit. Postoje i naše greške. Ja sam neko ko vrlo realno gleda sliku svoga tima- niti letim kada smo fenomenalni, niti se osećam poraženim kada nismo. U nekim momentima nismo smeli da reagujemo kako smo reagovali i da poklanjamo pobedu.

Foto: Printscreen RTS

Lista od 26 igra napravljena je trezveno, ne po kancelarijama

On je dodao da je bilo razmišljanja da se povedu i neki drugi igrači na prvenstvo.

-Samo da napomenem, lkista od 26 igrača koja je napravljena, nije se pravila po kancelarijama, nije se gledao ničiji interes, napravljena je vrlo trezveno. To su igrači koji su izneli teret kvalifikacija. Ja sam neko ko ima svoj stav, teško ga menjam i vrlo pošteno radim svoj posao. Nemam grižu savesti da sam se ogrešio o nekog igrača. Veliki uspeh smo napravili, a bićemo ga svesni za 10 do 15 godina. Mi nemamo čega da se stidimo ili da osećamo sramotu. Moramo da izvučemo pouke i da greške ne ponavljamo, već da budemo bolji u tome. Spoljni faktori koji su jedva čekali da dođe do rezultatskog neuspeha su dočekali svojih pet minuta. Ali, nećemo im dozvoliti da nas sruše. Mora se dostojanstveno istrpeti sve, kao što smo dostojanstveno trpeli i pohvale. Neću nikome dozvoliti da sve ovo predstavlja crno. Ja im skidam kapu. Oni su pokazali požrtvovanje, da igraju pod injekcijama, da rizikuju svoje karijere, to mora da se poštuje. Ovo je samo jedan maksimum u stanju u kojem smo bili.

Foto: Fudbalski savez Srbije

Očigledno je da smo od 65. minuta polako padali što se tiče svežine igre

Piksi je naglasio da reprezentacija nije bila na nivou ovog takmičenja u pogledu fizičke spreme naših fudbalera.

-Belgija je izgledala kao izduvani balon, u fizičkom smislu. Ali, oni nisu moj proble, naš problem smo mi. Očigledno je da smo od 65. minuta polako padali što se tiče svežine igre. Mi smo istrčali 117 kilometara u obe utakmice. Nismo imali tu vrstu pripremljenosti kakvu nosi SP. Zašto sam bio zabrinut? Sam odlazak za Bahrein, na prvom treningu je sedam, osam igrača bilo van stroja. To je bio jedan šok za mene, da ne možete trening koji ste zamislili da odradite. Znao sam da neće biti dobro. Onda čekate sutrašnji dan da vidite ko će moći da trenira ko neće. Kako da budem srećan, nasmejan? To je nemoguće. Aleksandar Mitrović je poslednju utakmicu odigrao 28. oktobra. Njegov privatni trener mu je stavio longetu koju je nosio 10 dana. Bio sam zabrinut kada sam to čuo. To je za poštovanje kad čuješ da on kaže da može da igra. Ako se setite, još letos kada sam govorio, stvarno sam potencirao jednu stvar- da nam svi budu živi i zdravi, daleko je novembar. Nisam ja to pričao reda radi.

Niko nije najavio povlačenje

-Niko nije najavio povlačenje iz reprezentacije. Mnogi su to očekivali. Pružio sam svima ruku. Nas u martu očekuju utakmice za Evropsko prvenstvo. Nakon 24 godine želimo da odvedemo ekipu u Nemačku. Ovo je prošlo, ovo je iza nas. Svi su motivisani. Pratićemo njihovo zdravstveno stanje.

Nacija mene podržava, ja to osećam

Legenda srpskog fudbala je navela da je reprezentacija uradila ono što je teško u fudbalu- doći iz minusa u plus.

-Nacija mene podržava, ja to osećam. Nikada je nisam lagao, niti ću. Ja nisam Deda Mraz koji deli poklone, ja imam svoj stav. Od mog dolaska u martu 2021. godine, ja znam da sam im trn u nozi. Boli ih to što smo očistili neke stvari, što nemaju uticaj na reprezentaciju. Ja sam svestan da će neki uvek čekati šansu da vas ispljuju i ponize. Svestan sam toga. Bilo bi nefer i kukavički da sam danas odleteo za Pariz ili Majami, i da sam vam poslao saopštenje. Javnost je ta koja mora da zna, to je obaveza, a ne da se neko krije. Mi nismo bili vreća za udaranje tamo. Nisam čitao novine, želeo sam da se fokusiram na tim i posao. Slobodno ljudi, ovo je demokratska zemlja.

Tim je taj koji gubi, tim je taj koji pobeđuje

-Ne žalim za prolivenim mlekom, to je prošlost. U odbrambenoj liniji mi se žao što nisam mogao da računam na Spajića i Nastasića, koji ima hronične porobleme sa povredama. Spajić je imao tu nesreće da je imao prelom i bio van stroja dugo meseci. Da je moglo boilje sigurno je moglo bolje. Mi smo od marta 2021. godine deklarisali naš stav, da imamo timski duh. U modernom fudbalu tim je taj koji gubi, tim je taj koji pobeđuje. Zato postoji engleska reč team spirit, timski duh.

Komunikacija mora da bude bolja

Mister je naveo da je u poluvremenu utakmice sa Kamerunom i Švajcarskom bilo reči i o lošoj komunikaciji na terenu.

-Komunikacija mora da bude daleko bolja i poslednja linija mora da deluje efikasnije i složnije. Pomeranje linija smo samo dva dana radili na treninzima, posle utakmice s Kamerunom.

Selektor nije imao komentar na pitanja novinara na provokacije koje su se desile na utakmici sa Švajcarskom, kao ni o okačenoj zastavi u svlačionici naše reprezentacije.

nsuzivo.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Mirko
05/12/2022 14:47

Glavu gore i samo napred….sve najbolje…