Foto: Pexels
Slomljeni ste od jurnjave i obaveza? Otišli biste negde samo da “pustite mozak na ispašu” i “napunite baterije”? Do kraja godine ima još samo meseca i po dana, a prošla nas je naučila da su putovanja neophodan lek za dušu i telo, s tim evo nekoliko predloga za vikend pauzu.

Zemalje kojima je srpskim državljanima omogućeno putovanje, uz poštovanje određenih pravila. Pre odlaska na izabranu destinaciju preporuka je proveriti aktuelne epidemiološke mere koje važe u izabranoj zemlji. Na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, navedeni su svi aktuelni uslovi za putovanje.

Zlatni grad

Kažu da je Prag najlepši grad u Evropi i jedan od najlepših na svetu. Glavni grad Češke, poznat je po odlično očuvanom starom jezgru. Ono što gradu daje prednost jeste osećaj da ste u davnom 15. veku, kada su vladali kraljevi, jer je prepun dvoraca, sinagoga i crkava koji oduševljavaju turiste baš kao i zgrade sa fasadama punim skulptura i ornamenata.

Foto: thetrainline.com

Kroz grad protiče reka Vltava, koja je jedan od simbola grada, zajedno sa mostovima. Arhitektura grada je ono što opčinjava mnoge posetioce. Izuzev starog gradskog jezgra, ne treba zaobići ni Jevrejsku četvrt, čuveni Karlov most i Astronomski sat. Leonov zid i Praški grad, zajedno sa katedralom posvećenom Svetom Vidu, koja je izgrađena tokom 14. veka, predstavljaju još neke od znamenitosti češke prestonice.

Lepotica Dunava

Locirana na obe obale Dunava, Budimpešta, glavi grad Mađarske. Skladna mešavina arhitektonskih stilova, prostrani trgovi, široke avenije, veliki parkovi i nezaobilazni mostovi. Prestonica susedne Mađarske jedan je od gradova koji relativno često posećuju srpski turisti.

Foto: edition.cnn.com

Ukoliko posećujete Budimpeštu u narednom periodu, ne propustite da prošetate Vaci ulicom. Posetite Budimski dvorac i upoznate lepote zgrade mađarskog parlamenta. Crkva kralja Matije Korvina i bazilika posvećena Svetom Stepanu, kao i Sinagoga, neki su od sakralnih objekata koje ne treba propustiti.

Grad na Bosforu

Istanbul, najveći je grad u celoj Turskoj, a ujedno se smatra i jednim od najbogatijih u kulturnom i istorijskom smislu. Nekadašnji Konstantinopolj, pa Carigrad i Stambol, bio je prestonica čak tri carstva – najpre Rimskog, pa Vizantijskog i na kraju Otomanskog.

Foto: dailysabah.com

Poseta Istanbulu interesantna je u svako doba godine, upravo zbog gradskih znamenitosti kojima obiluje. Neizostavna je poseta nekada najvećoj hrišćanskoj bogomolji Aja Sofiji, ali i palati Topkapi i krstarenje Bosforom. Zapravo, u koji god deo grada zađete, naići ćete na neku od gradskih znamenitosti kojima ćete vrlo verovatno biti opčinjeni.

nsuzivo.rs/ telegraf.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments