Foto: Sky News

Broj poginulih u dve zemlje, dostigao je najmanje 24.178, saopštile su vlasti.

U Turskoj je broj poginulih porastao na najmanje 20.665, prema podacima državnog predsedništva za upravljanje katastrofama i vanrednim situacijama SAKOM.

U Siriji, ukupan broj ili mrtvih iznosi 3.513, uključujući 2.166 u oblastima pod kontrolom pobunjenika na severozapadu zemlje, prema podacima civilne odbrane “Belih šlemova”, i 1.347 mrtvih u delovima Sirije pod kontrolom vlade, prema sirijskom državnom mediju.

Pogled na novoizgrađene stanove koji se urušavaju u zemljotresima koji su pogodili Tursku izazvao je gnev. Bi-Bi-Si je ispitao nove zgrade, pretvorene u ruševine, kako bi saznao šta otkrivaju o bezbednosti zgrada.

Dva velika zemljotresa – jačine 7,8 i 7,5 stepeni po Rihteru – sravnili su zgrade svih vrsta i ubili hiljade ljudi širom južne Turske i severne Sirije. Ali činjenica da su se čak i neki od najnovijih stambenih blokova raspali u prašinu dovela je do hitnih pitanja o standardima bezbednosti zgrada.

Foto: GlobalGiving

Moderne građevinske tehnike treba da znače da zgrade mogu izdržati potrese ove jačine. A propisi nakon prethodnih katastrofa u zemlji trebalo je da osiguraju da su ove zaštite ugrađene.

Na jednoj od zgrada, stanovi su novoizgrađeni, urađeni prošle godine, a na društvenim mrežama su objavljeni snimci ekrana na kojima se vidi da je zgrada “završena u skladu sa najnovijim propisima o zemljotresu”.

Svi korišćeni materijali i izrada bili su „prvoklasnog kvaliteta“, tvrdi se u oglasu. Iako originalni oglas više nije dostupan na mreži, snimci ekrana i video snimci koji kruže društvenim medijima odgovaraju sličnim oglasima iste kompanije.

Nedavna konstrukcija znači da je trebalo da bude izgrađena prema najnovijim standardima, ažuriranim 2018. godine, koji zahtevaju da strukture u regionima podložnim zemljotresima koriste visokokvalitetni beton ojačan čeličnim šipkama. Stubovi i grede moraju biti raspoređeni kako bi efikasno apsorbovali uticaj zemljotresa.

nsuzivo.rs

 

2 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
SNS Uzivo
11/02/2023 08:47

Da li sada shvatate zasto nije dobro dozvoliti Galensu i ostalima da grade kokosinjce van svakog standarda struke?

Milica
12/02/2023 02:09
Reply to  SNS Uzivo

Druze, kazes to narodu koji se ne plasi kakav ce vazduh ostaviti sutra svojoj deci. Kao prvo mi standarde u praksi nemamo. Onaj ko je danas doruckovao i nema pojma da li ce imati da ruča, njega ne zanima standard, mozda ni ne zna da postoji, jednostavno ima vecu muku. A onaj ko ima, on se brine u sta ce da ulozi keš, dok mu inflacija nije pojela sve, u koje ce more da potopi guzu, da se resi stresa od silnih namestenih tendera i placanja reketa. A mi u sredini mozemo da se pozivamo na struku koliko hocemo, ne… Učitaj još »