Foto: MUP

U Pirotu je vanredna situacija zbog curenja amonijaka iz prevrnutog vagona. Zbog simptoma trovanja 51 osoba je hospitalizovana, a jedna je preminula po prijemu u pirotsku bolnicu, ali nije potvrđeno da je uzrok smrti trovanje. Škole, vrtići i javne ustanove ne rade.

Prema izveštaju lekara u Univerzitetskom kliničkom centru u Nišu je 12 odraslih i jedno dete

– Jedan pacijent (59) sa povredama grudnog koša hospitalizovan je u intenzivnoj nezi Klinike za anesteziju. Jedan pacijent (49), sa srčanim tegobama, hospitalizovan je na odeljenju Klinike za kardiologiju. Jedno dete nakon prijema, prebačeno je i hospitalizovano u opservaciji Klinike za dečije interne bolesti UKC Niš – navodi se u izveštaju lekara.

U opservaciji Klinike za dečije interne bolesti pored deteta koje je prebačeno iz UC, hospitalizovano još dvoje dece.

Sva tri deteta su stabilnih vitalnih parametara, svesna, komunikativna, ali zbog iritacije disajnih puteva, očiju i kože, biće zadržana, radi daljeg praćenja i lečenja.

Prema rečima lekara, 4 pacijenta biće zadržana u UC, u opservaciji, još izvesni period, a radi daljeg praćenja.

– 6 pacijenata otpuštena su tokom noći na kućno lečenje- navodi se u izveštaju.

Da podsetimo, cisterna sa amonijakom sletela je sinoć sa pruge između Pirota i Bele Palanke, a iz nje je iscurio amonijak.

Vagon se prevrnuo na deonici pruge Pirot – Staničenje, kod mesta Sopotski Han.

Stariji muškarac, hronični srčani bolesnik, pronađen je sinoć mrtav u vozilu kojim je sleteo s puta u blizini Pirota. Za sada nema informacija o uzroku smrti a kako je saopštio direktor Opšte bolnice u Pirotu Goran Petrović, telo će biti poslato na obdukciju.

Preusmeravanje saobraćaja sa auto-puta kod Pirota i Bele Palanke

Zbog obustave saobraćaja na auto-putu E-80, zbog akcidenta sa amonijakom, na deonici petlja Pirot zapad – petlja Bela Palanka i na državnom Pirot – Bela Palanka, saobraćaj se sa auto-puta preusmerava, preneo je Auto-moto savez Srbije.

Saobraćaj se sa auto-putu preusmerava na sledeći način:

– vozila koja dolaze iz smera Niša koriste isključenje na petlji Pirot istok,
– vozila koja dolaze iz smera graničnog prelaza Gradina koriste isključenje napetlji Bela Palanka, i dalje se usmeravaju na alternativni putni pravac Bela Palanka – Pirot, preko mesta Ponor.

Škole, vrtići i javne ustanove danas ne rade

U Pirotu je na snazi vanredna situacija posle curenja amonijaka iz prevrnutog vagona. Zbog simptoma trovanja 51 osoba je hospitalizovana. Škole, vrtići i javne ustanove danas ne rade.

Osim policije, mestu nesreće ni jutros se ne može prići, dobra vest je da cisterne najverovatnije nisu došle u dodir sa rekom Nišavom, prenosi RTS.

Očekuje se dolazak ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastruktrure Gorana Vesića, kao i inspektora.

Auto-put i magistralni put na Koridoru 10 su još uvek zatvoreni za saobraćaj, a alternativni pravac je stari put za Belu Palanku.

Podsećamo, vagon sa amonijakom prevrnuo se juče na pruzi između Pirota i Staničenja i tom prilikom došlo je do curenja tog gasa u atomosferu.

Pedeset jedna osoba je hospitalizovana je pirotskoj bolnici zbog simptoma trovanja amonijakom. Još osmoro smešteno u UKC Niš. Upućen je apel meštanima da ne izlaze napolje. Jedna osoba je preminula u bolnici u Pirotu, ali nema potvrde da je uzrok smrti trovanje amonijakom.

Pirotski štab za vanredne situacije savetuje građane da izbegavaju upotrebu vode za piće sa izvora i javnih česama, dok je Štab za vanredne situacije Opštine Bela Palanka naredio da se ne koristi voda iz vodovoda za piće i pripremanje hrane.

Vodosnabdevanje Niša nije ugroženo, saopštila je gradska uprava. Iz preventivnih razloga isključena je fabrika vode u Nišu, kao i nalivanje vode iz izvorišta Medijana.

rts.rs/telegraf.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments