Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

U večerašnjem gostovanju na RTV1 gradonačelnik Miloš Vučević pomenuo je da će benefiti koje će građani videti od EPK veliki, da je Evropska prestonica kulture titula svih Novosađana, te da je Novom Sadu nagrada “Melina Merkuri” donela milion i po evra koje će biti uložene u kulturu grada.

-To je nešto što menja tok grada na bolje. Novi Sad će se tokom 2022. godine fokusirati na oblast kulture. Mi ćemo imati 4.000 događaja, sa više od 3.000 umetnika. Ako smo nešto uspeli s ovom titulom to je da smo vidljiviji- istakao je Vučević.

Gradonačelnik se dotakao da postoji ekonomski benefit države, ali i za ustanove kulture, institucije, hotelijere, prodavce i taksiste.

-Čitava lepeza benefita je pred nama, samo je pitanje kako ćemo je iskoristiti. Ne mislite da ćemo se zaključati 31. decembra ove godine, ovaj napredak mora da se nastavi. U imenu našeg grada je sve rečeno.

Vučević je obrazložio da na početku nije bilo lako, jer je put do titule bio težak i da nije siguran da li bi se opet upustio u to. Mnogi su pre njega pokušavali da Novi Sad bude EPK, ali tek od 2014. godine ovaj put kreće da se “zahuktava”.

-Posebno me je brinulo to što smo u finalu ostali s Herceg Novim, jer ljudi nisu shvatali da smo sa nekim ko je otvorio više poglavlja za EU, ko je imao dobro uigranu ekipu iz Beograda. Bilo je napeto u Briselu, nisam bio siguran da li ćemo pobediti, ali sam ponosan na taj oktobar 2016. godine- ispričao je kroz osmeh Vučević.

Novi Sad je najmanje pomeren za titulu EPK zbog pandemije koronavirusa, za samo jednu godinu, jer je Brisel procenio da je naš grad najspremniji da je ipak ove godine ponese, dok će drugi evropski gradovi morati da za titulu pričekaju više godina.

-Ovo je titula Novosađana. Ako je ne posmatramo tako onda nismo pobedili- izjavio je prvi čovek Novog Sada.

nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments