Foto: nsuzivo.rs
Osvrćući će se na veliki požar na Limanu u kome je izgoreo krov zgrade protekle nedelje, gradonečelnik Novog Sada Miloš Vučević je u emisiji RTV-a “Grad i mi” istakao da će grad, iako to nije njegova obaveza, pokriti troškove privremenog smeštaja 25 ljudi čiji su stanovi oštećeni, i rekonstrukciju izgorelog krova, ali da ne želi ništa više da obećava.

“Novi Sad je posebno osetljiv na požare jer smo pre dve decenije imali tragediju”, rekao je Vučević, naglasivši da je u celoj lošoj priči sreća da ovog puta niko nije stradao niti je povređen zahvaljujući brzoj reakciji vatrogasaca, policije pa i samih stanara.

 

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Šta je uzrok požara još se ne zna, istraga radi svoje, ali je činjenica da su u potkrovlju bila dva stana i brojne ostave u kojima je bilo nečeg veoma zapaljivog, rekao je gradonačelnik, naglasivši da se i ovog puta pokazuje velika solidarnost Novosađana i da će grad pomoći iz moralnih razloga, iako to nije njegova zakonska obaveza.

On je istakao ogromnu odgovornost vlasnika stanova i skupštine stanara za ispravnost instalacija, hidranata i svih drugih bezbednosnih mera, pa i za osiguranje privatne imovine, što se veoma često ne radi.

“Kad se ovako nešto desi svi traže od grada, ali je reč o privatnoj svojini i, koliko god to surovo zvučalo, moram da kažem da to nije obaveza ni grada ni države”, rekao je Vučević ističući da su mnogi stanovi neosigurani iako osiguranje preko Informatike košta kao paklica cigareta.

“Upravnik stambene zajednice je veoma ozbiljan i odgovoran posao. Sve unutar zgrada je vlasništvo stanara, ni grad ni država tu nemaju ništa. Skupštine stanara treba da o tome vode računa”, kaže gradonačelnik, podsetivši da je u “zlatno doba” svako čistio ispred svog ulaza.

Osvrćući se na početak zime i prve snežne padavine koje su mnogi dočekali nespremni, ali ne i Novi Sad, Vučević kaže da “nikog sneg nije iznenadio”

 

Foto: nsuzivo.rs/Stefan Koprivica

“Kentaki je srušen u SAD od oluje, pa šta Bajden ili guverner Kentakija da urade?”, upitao je.

U Novom Sadu je sve normalno funkcionisalo, grejanje gradski saobraćaj, sve je radilo…

“Devet godina sam se nervirao kad pada sneg, sad sam prvi put bio smiren”, kaže.

“Bilo je nekih manjih problema, poput poplave podvožnjaka u Sadovima u Petrovaradinu, ali se desilo da je neko ukrao pumpu koja je bila ugrađena ispod podvožnjaka, za koju nisam ni znao da postoji niti sam mogao da pretpostavi m da će je neko ukrasti i poplavilo. Šta da radimo?”

Što se energetske bezbednosti tiče, Vučević smatra da je Novi Sad bezbedan, ali niko ne može da kaže šta će biti u narednih šest meseci jer su globalni trendovi zabrinjavajući

“Mi nismo proizvođači prirodnog gasa, ili ga nemamo dovoljno, veliki je izazov oko električne energije, moramo da uvozimo mazut i to gorivo…da ne kažem da je ovde bio trend da zabranjujemo ugljenokope, da ukidamo termoelektrane… pa samo što nam nisu rekli da nam ne trebaju elektrane na gas, da je to prevaziđeno. Sve to je bio narativ prethodnih godina, da se odreknemo svega”.

Novi Sad je, kaže, maksimalo pojačao toplane, a ima i veliku podršku Termoelektrane-toplane Novi Sad, kao deo EPS-a.

Vučević kaže i da će se sledeće godine krenuti u realizaciju još dve toplane i to na Jugovićevu i Mišeluku.

Povodom dolaska 8 fabrika u Novi Sad, Vučević ističe da je tu reč samo o velikim fabrikama kao i da ima dosta domaćih privrednika koji su otvarali kompanije  ili proširilvali kapacitete.

Vučević navodi i da je planski predviđeno proširenje Naučno-tehnološkog parka.

Gradonačelnik Novog Sada ističe i da mu je cilj da  nakon analize postojećeg stanja i nephodne dokumentacije  na leto 2023.godine  govori i o fizičkoj rekonstrukciji  SPENS-a.

Vučević je izrazio očekivanje da će 10. januara 2022. godine krenuti prvi termini za kupače na bazenima SPENS-a, kao i da će Gradsko veće preporučiti da prva 3 meseca budu besplatna za posetioce.

Gradonačelnik Novog Sada kaže i je raspisan tender za izgradnju bazenskog kompleksa u Futogu kao i da je ta investicija vredna 15 miliona evra.

Vučević očekuje da će sa predsednikom Pokrajnske vlade Igorom Mirovićem potpisati pre Božića po Gregorijanskom kalendaru strateški sporazum o kapitalnim investicijama u Novom Sadu.

Nakon rekordnog broja upisane dece u Predškolsku ustanovu “Radosno detinjstvo” u Novom Sadu Vučević kaže da će biti izgrađena još 3 nova vrtića a da će se raditi i na proširenju kapaciteta postojećih.

rtv.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments