Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Danas je zvanično počela izgradnja treće deonice pruge za velike brzine od Novog Sada do državne granice sa Mađarskom u dužini od 108 kilometara. Izgradnji su prisustvovali predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske Peter Sijarta i ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo.

Pre zvaničnog obraćanja, Vučić i Sijarto obišli su maketu brze pruge i odgledali simulaciju vožnje prugom na kojoj će vozovi moći da idu do 160 kilometara na čas.

Kineska kompanija omogućila je da se na maketi realno vidi 9 stanica brze pruge; foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

-Obnova ove železničke linije doprineće vrednosti i značaju naših zemalja. Stvoriće nova radna mesta, približiće dva glavna grada i dve zemlje. Sviđalo se to nekome ili ne, mi Srbi i mađari, želimo da budemo pobednici u novom svetskom poretku i u tome će nam biti na korist ova nova investicija- rekao je ministar Sijarta.

On je glasio da se i u Mađarskoj ubrzavaju radovi na pripremama za obnovu ove železničke linije. Prošlog meseca je dobijena dozvola za početak izgradnje a izvođački radovi planiraju da se završe za tri godine.

Prisutni su imali priliku da vide i kako izgleda maketa novog voza; foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Predsednik Srbije istakao je da ako se ne razmišlja o budućnosti ne možemo ni da je imamo, te da je veliki zadatak pre nama.

-Za tačno tri godine imaćemo izgrađenu brzu prugu Beograd-Novi Sad-Vrbas-Subotica- Kelebija. Mi ćemo svoj deo završiti do kraja 2024. godine, a Mađari će svoj deo završiti 2025. To je tu, to je sutra. Ne zaboravite da već tri decenije ne znamo šta je voz ili šta je pristojna pruga, koju gotovo niko od nas ne koristi- rekao je predsednik Vučić.

Istakao je da danas ne bismo imali ovakve odnose sa ove dve zemlje koje uvažavaju Srbiju da nije bilo premijera Orbana i predsednika Sije.

Simulacija vožnje novog voza; foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

-Naše prijateljstvo danas niko ne može da sruši. Ne postoji evropski forum na kojem Peter Sijato i Viktor Orban nisu najhrabriji zastupnici ideja u podršci na putu Evropskoj uniji. Mi Srbi umemo da pamtimo kada nam neko pomogne i umemo da kažemo hvala- dodao je Vučić.

Predsednik je naglasio da treba da budemo ponosni jer se danas priča o izgradnji pruge od 183 kilometra koja prolaze kroz Srbiju i 167 kilometara koja prolaze kroz susednu zemlju.

-Brže će se stizati od Beograda do Budimpešte, nego od Budimpešte do Beča, iako je kraći put od Budimpešte do Beča. To vam govori kojom brzinom idemo napred. Zamislite, od Novog Sada do Budimpešte ćete ići za dva sata i pet minuta i izađete u centar ili bilo koji od mađarskim mostova- naveo je predsednik.

Zvaničnici su pritiskom na taster pokrenuli građevinske mašine koje su na taj način pobole prvi šip i na taj način označile početak radova na deonici brze pruge Novi Sad- Kelebija.

Pritiskom na taster zvaničnici su aktivirali prvi šip za kamen temeljac; foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

nsuzivo.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Nekatamo
23/11/2021 11:51

Kada se samo setim ’90. I onih pretrpanih vozova NS-Bar. Putovalo se po 20 sati, spavalo na podu. Wc je bio posebna prica. Svet putuje brzinom i do 500km/h. Ja, licno, prezadovoljna sam i time da mogu da sednem na cisto sediste, da se voz ne pokvari usput i da ne staje kod svake bandere. Da napunim telefon, da putujem u klimatizovanom, da stignem u predvidjeno vreme, wi-fi – zvuci kao da i Srbija postaje normalna zemlja i daje mi nadu u buducnost kada je vec proslost bila kakva jeste.