Foto: nsuzivo.rs

Vunene čarape su, verovali ili ne, pravi prirodni lek. Prednosti koje nam donose čine jedan od najprodavanijih proizvoda na Limanskoj pijaci. 

Na jednom od ulaza na Limansku pijacu, na nekoliko malih improvizovanih tezgi, ove ručno pletene čarape prodaju žene koje ih prave besprekorno.

Kod njih možete da kupite duboke čarape, koje koštaju 1000 dinara. Tu su i popularne popke ili priglavci, za one manje zimogrožljive, čija je cena 500 dinara. Za najmlađe se vunene čarape prodaju po ceni od 300 dinara.

Foto: nsuzivo.rs

Zašto bi trebalo da nosimo vunene čarape?

Za razliku od pamuka, vuna je odličan izolator. Kada je hladno napolju, stopala će vam biti  topla u vašim vunenim čarapama.

Vuna može da apsorbuje veliku količinu vlage – mnogo više od pamuka. Ona može zadržati trećinu svoje težine u vlazi pre nego što počne da se oseća “mokro”.

Foto: Pinterest

Vuna zadržava svoja izolaciona svojstva dok je mokra, što je savršeno za znojna stopala. I ne samo to, vuna se takođe suši mnogo brže od pamuka ili druge sintetike.

Zbog svoje fizičke prirode, vunena vlakna prirodno imaju antibakterijska svojstva i stoga su otporna na mirise, što znači da ne moraju da se peru svaki put kada ih nosite- mogu se nositi više puta pre pranja.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments