Foto: Dejan Krstić/Spasi me

Javno-zdravstvene kampanja “Spasi me” organizuje “drugi javni čas” u nedelju 19. juna od 10.00 do 13.00 časova na novosadskoj plaži Štrand – plato ispod mosta

Svi zainteresovani građani imaće priliku da prođu besplatnu obuku iz kardiopulmonalne reanimacije (KPR) uz pravilnu upotrebu automatskog eksternog defibrilatora (AED) kao i da na adekvatan način prepoznaju osobu koja je doživela naglo nastali srčani zastoj.

Sugrađani će imati priliku da na četiri različita punkta prođu obuku o pravilnom izvođenju KPR-a uz pravilnu upotrebu AED aparata. Program Javnog časa počeće obraćanjem organizatora kao i stručnjaka iz oblasti medicine.

Takođe, kao i na prethodnom javnom času, naši najmlađi sugrađani će imati priliku da kroz različite radionice, prilagođene njihovom uzrastu, nauče kako da i oni pomognu kada se dogodi srčani zastoj.

Foto: Spasi me/Dejan Krstić

Ognjen Medić, PR kampanje “Spasi me” naglasio je da svi zainteresovani građani koji budu došli na Štrand imaju priliku da sa volonterima nauče kako nekome mogu da spasu život ukoliko dođe do srčanog zastoja.

– Bitna stvar u čitavoj kampanji jeste to da mi ovakvim događajima želimo da privučemo pažnju što većeg broja građana ali i važnih institucija koje moraju prepoznati značaj posedovanja AED uređaja i ovim putem apelujemo na njih – istakao je Medić.

Mnogobrojne javne ličnosti iz javnog života i sveta sporta podržale su ovu kampanju, a među njima su olimpijci Mihail Dudaš , Marica Perišić kao i fudbaler Crvene zvezde Milan Pavkov, legende državnog posla Dimitrije Banjac,Dejan Ćirijaković i Nikola Škorić, košarkaši Željko Rebrača i Ognjen Kuzmić, fotograf Marko Đurić i fitness trener Saša Lazić Maša Kuprešanin učesnica Survajvera kao i mnogi drugi.

Foto: Dejan Krstić / Spasi me

Kampanja je pokrenuta od strane grupe studenata, članova Sekcije prve pomoci Medicinskog fakulteta u Novom Sadu uz podršku matičnog fakulteta, Grada Novog Sada, Pokrajinskog sekreterijata za zdravstvo, a u saradnji sa Društvom lekara Vojvodine (Sekcija za anesteziju) i Srpskim lekarskim društvom (Sekcija za urgentnu medicinu).

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments