Foto: nsuzivo.rs

Na poslednjoj sednici Skupštine grada Novog Sada zamenik gradonačelnika Igor Crnobarac najavio je bitan aspekt razvoja poslovnih strategija javno – komunalnih preduzeća. Kako je naglasio, ključan segment odnosi se pre svega na projekat prečistača otpadnih voda koji će biti najvažniji u zaštiti životne sredine Srpske Atine ali i poboljšati kvalitet podzemnih i površinskih voda.

Nabavka 15 specijalizovanih kanalizacionih vozila

On je detaljno pojasnio šta prema Zakonu o javnim preduzećima propisana obaveza da donosi  za ovakvu vrstu planova.

– U praksi srednjoročni planovi se donose u periodu od četiri do sedam godina, dok se dugoročni planovi donose u periodu od deset godina. Investicije koje se planiraju u okviru JKP “Vodovod i kanalizacija” ujedno su i jedne od najznačajnijih predviđenih investicija. To podrazumeva nabavku novih 15 specijalnih kanalizacionih vozila, za održavanje kanalizacione mreže i crpnih stanica, 3 cisterne za pijaću vodu. Takođe veoma važno je spajanje južnog i severnog kanalizacionog sliva Novog Sada, što podrazumeva projektovanje i izgradnju kroz projekat “Čista Srbija” – naglasio je zamenik gradonačelnika.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Kao strateški najvažniji projekat u oblasti hidrotehnike ali i indirektno u oblasti zaštite životne sredine, Crnobarac ističe planiranu izgradnju centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i dodaje da će, kada se ovaj strateški projekat realizuje, doprineti zaštiti životne sredine, ali i poboljšati kvalitet podzemnih i površinskih voda.

Program “Čista Srbija”

Crnobarac je istakao da je to veoma skup projekat, pa je veoma značajno što će se i on finansirati putem programa “Čista Srbija” odnosno iz budžeta Republike Srbije.

– Na taj način uspećemo da ostvarimo cilj. A to je da otpadne i fekalne vode ne ispuštamo direkto u Dunav, već da se one sakupljaju i odvode do centralnog postojenja za prečišćavanje otpadnih voda. U postrojenju će se voda prečišćavati do nivoa kvaliteta samog koeficijenta Dunava – rekao je zamenik gradonačelnika Igor Crnobarac.

Prečišćivači će se graditi širom Srbije

Ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović istakla da je u junu ove godine delegacija banke Saveta Evrope i tadašnja Kancelarija za javna ulaganja, dogovorila da će se prečišćivači otpadnih voda graditi širom Srbije

Projekti će se finansirati delom kroz Ministarstvo zaštite životne sredine iz kreditne linije CEB-a, a delom kroz projekte drugih ministarstava.

Podsetimo, Grad Novi Sad je 2019. godine pokrenuo rešavanje sistema upravljanja otpadom u gradu putem modela odvojenog sakupljanja otpada i izgradnjom najsavremenijeg centra za tretman otpada. Ove, 2022. godine, završena su sva potrebna istraživanja i prikupljena je potrebna dokumentacija.Sva dokumentacija proverena je i pozitivno ocenjena od strane stručne komisije Evropske Unije, pisale su gradskeinfo.

To znači da se posebno vodilo računa o zaštiti životne sredine, bezbednosti i zdravlju stanovnika Klise ali i čitavog Novog Sada, a na ovom projektu učestvovali su profesori sa Univerziteta u Novom Sadu i Beogradu.U okviru novog Regionalnog centra naći će se digestor za proizvodnju gasa, sistem za aeraciju, zatvorena baklja za spaljivanje deponijskog gasa.Otpad će se u zatvorenom postrojenju prerađivati i ide kao prerađen na spaljivanje.

Sve se nalazi u zatvorenim linijama (halama) i, kako navode iz Gradskog veća za zaštitu životne sredine, nema nikakvog neprijatnog mirisa, prašine i otpadnih voda.

Rizik od zagađenja na minimumu

Sa početkom rada Regionalnog centra zatvoriće se i sanirati postojeća deponija i smetlište. Samim tim, rizik za zagađivanje vode, vazduha i zemljišta će biti sveden na minimum.

Foto: nsuzivo.rs

nsuzivo.rs/gradskeinfo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments