Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije započela je radove na trećoj fazi biciklističke staze Novi Sad- Begeč.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Trenutno se radi trasa od Sime Matavulja u Novom Sadu do Dunavske ulice u Futogu. Dužina ove trase je oko 10 kilometara.

Investicija je vredna 170 miliona dinara i zajedno je realizuju AP Vojvodina i Grad Novi Sad. Radovi bi trebalo da budu završeni za 240 dana, kako je ugovorom propisano.

U prvoj fazi, koja je realizovana 2017. godine, izvedeni su radovi od Dunavske ulice u Futogu do izlaska iz Futoga prema Begeču i to u dužini od 1727 m. Ovu investiciju, vrednu 20 miliona dinara, finansirala je Republika Srbija, posredstvom Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, a u okviru konkursa za dodelu subvencija i dotacija namenjenih za razvoj turizma.

Navedena investicija deo je projekta Evropske biciklističke federacije kojim se razvija 14 međunarodnih biciklističkih koridora u mrežu koja pokriva čitav evropski kontinent. Biciklistička staza Novi Sad-Begeč pripada jednom od tri koridora koji prolaze kroz Srbiju, koridoru Euro Velo 6, od Antlantika do Crnog mora. Ovaj koridor, koji predstavlja jednu od najpopularnijih Evropskih ruta, ima početak na obalama Atlantskog okeana u Francuskoj, a zatim prolazi kroz Švajcarsku, Nemačku, Austriju, Slovačku, Mađarsku, Srbiju, Hrvatsku, Bugarsku i završava se u Rumuniji, na obalama Crnog mora.

Tokom prošle i ove godine rekonstruisane najznačajnije staze

Novi Sad ima oko 90 kilometara biciklističkih staza, a najava izgradnje prvog pešačko-biciklističkog mosta preko Dunava, petog po redu u Srpskoj Atini, dodatno će motivisati Novosađane da se rekreiraju.

Tokom prošle godine Grad je rekonstruisao biciklističke staze u Rumenačkoj i Janka Veselinovića, na Bulevaru vojvode Stepe i Hajduk Veljkovoj ulici. Tokom ove godine završeni su i radovi na rekonstrukciji najvažnije biciklističke trase za sve Novosađane- Futoškog puta i Futoške ulice.

Foto: Grad po meri Novosađana

nsuzivo.rs

3 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Jelena
26/11/2022 20:03

Gidinama pišemo o biciklističkoj stazi u Temerinskoj ulici tj. delu iste od Temerinskog mosta do nadvožnjaka a dalje prema centru ništa…desne saobraćajne trake su zakrčene parkiranim vozilima i biciklisti rizikuju vozići se Temerinskom. Imali li nade da i ovaj deo grada dobije adekvatnu biciklističku stazu?

Miki
27/11/2022 10:36

Stubovi postaviti betonske, da kola ne mogu idu

Milan
01/12/2022 21:39

Klošari jedni, pa tamo već ima put nasipom za bicikle i sad prave još jedan, a prema Rumenki nema ni jedan…