Foto: Ilustracija/nsuzivo.rs

Novi Sad – grad kulture, obrazovanja, ubrzanog razvoja i tolerancije! Grad u koji se svako rado vraća, a retko ko odlazi nasmejanog lica…

Iako vlada ustaljeno mišljenje da je biti Novosađanin stvar prestiža i benefita koji te kotiraju u sam vrh društvenih i kulturnih zbivanja, gradska vlast se pobrinula da odrastanje i život u Srpskoj Atini bude i stvar uživanja i mnoštva mogućnosti.

Bez obzira na pol, starosno doba, stepen obrazovanja ili socijalnih razlika, Novi Sad je poznat kao mesto koje će svakog sugrađanina prigrliti i pružiti mu utočište. Predstavljamo vam TOP 10 razloga zbog kojih je dobro biti Novosađanin.

1. Podsticaji za prvo, drugo i treće dete

Svaka žena u Srbiji koja se prvi put ostvari u ulozi majke ima pravo na roditeljski dodatak u iznosu od 321.900 dinara.

Foto: BabyCenter Canada

Ovo davanje je od 1. januara 2022, odlukom Vlade Srbije, znatno uvećano. U početku, kada je ova mera doneta, dodatak je iznosio 300.000 dinara, da bi za sve mališane rođene u drugoj polovini godine bio ustanovljen novi iznos, viši za gotovo 22.000 dinara. Na jednokratnu finansijsku injekciju imaju pravo i roditelji drugog i trećeg deteta i to po 107.300 dinara.

2. Subvencije za rešavanje stambenog pitanja

Mladi bračni parovi mogu da računaju na ozbiljnu novčanu pomoć države u kupovini prvog stana.

Kako je odlučeno, reč je o bespovratnoj podšci koja iznosi od 10.000 do 20.000 evra, a koliko približno i iznosi prosečno učešće za stambeni kredit koje mladi najčešće nemaju u borbi da obezbede “krov nad glavom”.

Foto: Alo/Ilustracija

Pravo na ovu pomoć imaju samohrane majke ili mladi parovi sa decom rođenom nakon 1. januara 2022..

3. Besplatni vrtići i sve veći broj vrtića 

Grad Novi Sad i ove godine obezbeđuje sredstva za potpuno besplatan boravak za više od 17.000 dece u vrtićima PU ,,Radosno detinjstvo“, a za ovu namenu planirano je oko 650 miliona dinara. Lista čekanja je na minimumu i na njoj su deca jaslenog uzrasta, a cilj je da kroz planirane projekte ona bude potpuno ukinuta.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

U planu je izgradnja novog vrtića na Grbavici, koji će se nalaziti na uglu ulica Miše Dimitrijević i Kola srpskih sestara. Prošle godine otvorena su vrata novih vrtića u Veterniku, na Sajlovu i na Klisi. Proširuju se kapaciteti vrtića u Kovilju.

U okviru “Radosnog detinjstva” zaposleno je 2.604 radnika, postoji 73 vrtića koji su raspoređeni u 9 jedinica, Centralna kuhinja, tehnička služba, kao i upravna zgrada u kojoj se nalaze sve bitne prateće službe za funkcionisanje.

4. Besplatni udžbenici za sve prvake

Besplatne udžbenike za đake prvake, Grad Novi Sad je obezbedio i ove godine. U Skupštini grada potpisan je ugovor za nabavku knjiga za gotovo 4 hiljade prvaka između predstavnika 12 izdavačkih kuća i 35 novosadskih škola.

Foto: daily.jstor.org

Grad Novi Sad od 2019. godine kupuje knjige đacima prvacima.

5. Jedinstveni studentski grad – kampus

Univerzitet u Novom Sadu je sa oko 50.000 studenata i 5.000 zaposlenih jedno od najvećih naučnih i obrazovnih središta u Centralnoj Evropi, a drugi univerzitet po veličini u našoj zemlji.

U odnosu na ostale univerzitete u našoj zemlji razlikuje se i po tome što se fakulteti i instituti nalaze u četiri istorijska grada na severu naše zemlje: Subotici, Zrenjaninu, Somboru i Novom Sadu. Ono što ga čini jedinstvenim u odnosu na sve druge, ne samo u našoj zemlji već i u ovom delu Evrope, jeste kampus.

Foto: NSEPK /Jelena Ivanovic

Kada već govorimo o novosadskom kampusu, bitno je pomenuti i samo poreklo reči. Ono potiče od latinske reči campus koja prevedena na naš jezik znači otvoreno polje ili otvoreni prostor.

Svi oni koji su imali prilike makar jednom da ga posete ili prošetaju njegovim ulicama, koje obiluju drvećem i zelenilom, znaju da on to upravo i jeste.

Jedan veliki prostor koji svake godine dočekuje nove grupe studenata, pruža im ruku zagrljaja i postaje neizostavan deo njihovih života tokom studiranja.

Foto: NSEPK Jelena Ivanovic

Fakulteti koji se nalaze u sklopu univerzitetskog kampusa su: Filozofski, Poljoprivredni, Tehnološki, Pravni, Fakultet tehničkih nauka, Prirodno-matematički i Fakultet za sport i fizičko vaspitanje. Medicinski fakultet nalazi se u krugu Univerzitetskog kliničkog centra, a Akademija umetnosti na Petrovaradinskoj tvrđavi.

U sklopu kampusa se nalaze: studenski centar sa dva studentska doma i centralnim studenskim restoranom, kao i hotel sa apartmanima za privremeni smeštaj mladih nastavnika i saradnika.

Foto: UNS kampus / L. Lazić

Tu se nalaze i Zavod za zaštitu zdravlja studenata, sportsko-rekreativni sadržaj i mnoge naučne, stručne, kulturne, informativne, sportske i slične studenske organizacije. Ove organizacije okupljaju brojne studente i pružaju im osećaj zajedništva.
Posebnost našeg kampusa leži i u činjenici da se sve nalazi na jednom mestu, što studentima i zaposlenima mnogo olakšava studiranje, ali i svakodnevno obavljanje obaveza.

6. Najbiciklističkiji grad u regionu – subvencije za kupovinu novog bicikla

Titula ”najbiciklističnijeg grada” koju Novi Sad opravdano već godinama unazad nosi, posledica je rešenosti gradske vlasti da kontinuirano investira u ekologiju, kreirajući, pri tom, zdravo okruženje za svoje sugrađane.

Novi Sad ima čak 40.000 redovnih biciklista, što je za poslednjih 10 godina povećanje od 300%, tako da su subvencije za kupovinu bicakala od 10.000 dinara, koje Grad dodeljuje svojim sugrađanima, godinama unazad postale dobra praksa.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Grad Novi Sad će u ovoj godini izdvojiti novih 20 miliona dinara za subvencije Novosađanima za kupovinu bicikla. Reč je o programu koji se uspešno sprovodi već dve godine i koji je Novi Sad prvi pokrenuo u Srbiji, a potom nekoliko gradova uvelo u svoju praksu.

7. Brzim vozom „Soko“ za pola sata i 603 dinara do prestonice

Vest da su Novosađani i Beograđani dobili “Sokola” koji će između dva grada i razdaljinu od 95 kilometara prelaziti za pola sata odjeknula je u javnosti

Od marta prošle godine, dva i po miliona putnika prevezlo se vozom na relaciji Beograd – Novi Sad, tokom perioda promotivnih cena voznih karata, saopštio je danas “Srbija Voz”.
Cena vozne karte za odraslu osobu za 2. razred direktnog Inter City voza “Soko” na relaciji Beograd – Novi Sad iznosiće 603 dinara, sa uključenom rezervacijom mesta.

Foto: Aleksandar Milutinović/TONS

Cena mesečne pretplatne karte na relaciji Beograd Centar – Novi Sad iznosi 6.874 ukoliko se koristi isključivo za Regio voz, dok mesečna karta za najsavremeniji voz u regionu ,,Soko“ iznosi 12.000 dinara, i ista se može koristiti za putovanje i u Regio vozu.

uveo i novu ponudu – godišnju pretplatnu kartu, koja važi u 1. i 2. razredu svih vrsta vozova na svim relacijama u unutrašnjem saobraćaju.

Foto: nsuzivo.rs

Cena godišnje pretplatne karte iznosi 72.000 dinara.

Za relaciju Beograd – Novi Sad omogućena je onlajn kupovina karata putem veb sajta ili aplikacije uz popust od pet odsto.

8. Novi Sad primer drugima na kulturnoj sceni Srbije – EPK

Godina iza nas bila je jedna od onih koju će Novi Sad zabeležiti u kulturnoj istoriji grada. Ako i niste redovan posetilac kulturnih dešavanja, ovog puta su događaji dolazili i do vas i bilo ih je svuda – od gradskih ulica, tržnih centara, kulturnih stanica, preko škola, do dobro poznatih institucija kulture, Novi Sad je kao Evropska prestonica kulture tokom 2022. godine živeo kulturu i pozicionirao se na evropskoj turističkoj i kulturnoj mapi.

Osim priznanja koja su pristizala tokom svih godina priprema za Evropsku prestonicu kulture, najveća dostignuća prve ovakve titule u Srbiji su nova publika, novi prostori, novi procesi koji su zaživeli u kulturnoj strategiji grada.

Do kraja prethodne godine konačan broj domaćih i inostranih umetnika koji su uzeli učešća u programima Evropske prestonice kulture bio je 6000.

Gotovo 4000 događaja odigralo se tokom 2022. godine, što znači da ste svakoga dana tokom prošle godine mogli da posetite ne jedan, nego nekoliko dešavanja.

9. Grad najboljeg festivala u Evropi

Festival Exit proglašen je za najbolji evropski festival na dodeli Evropskih festivalskih nagrada (EFA) u Groningenu u Holandiji.

Kako je objavljeno na sajtu EFA, više od 360 festivala iz 34 zemlje učestvovalo je u konkurenciji za najbolji evropski festival u 2013. godini.

Foto: nsuzivo.rs

Muzički festival Exit biće iduće godine održan 15. put na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu, a potom će, posle jednog dana pauze, biti nastavljen Exit Sea Dance festivalom na plaži Jaz u Budvi.

10. Jedini evropski grad u kojem se u isto vreme grade tri mosta

U Novom Sadu trenutno se gradi most između Kovilja i Petrovaradina, kao deo Fruškogorskog koridora, a počeli su pripremni radovi na izgradnji mosta u produžetku Bulevara Evrope i priprema se dokumentacija za izgradnju trećeg mosta, na temeljima starog Mosta Franca Jozefa.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Tri nova mosta znače manje saobraćaja u gradu, manje zagađenja, veću zaštitu životne sredine i bolji i komforniji život svih građana i građanki Novog Sada, a na taj način Srbija postaje mesto za bolji život svih ljudi.

nsuzivo.rs

2 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Davke
12/02/2023 13:28

Kako za koga, i kome šta preče i potrebnije, ali nekom koje sa sremske strane, mostovi su mi definitivno TOP N°1.

Limes
12/02/2023 16:25

Pošto je autor pošao od toga da je Novi Sad nosio naziv “Srpska Atina”, trebalo je taj časni naziv i opravdati, pa čuvati jezik i pravopis – za izraz “benefit” postoji čitav niz uobičajenih, poznatih srpskih reči, koje autor izgleda ne zna! Jedan pravi Novosađanin, dostojan naslednik onih koji su zaslužili da se grad nazove Srpskom Atinom ne bi nikada napisao “benefit”! Novosađanin sam već mnogo duže od pola stoleća, ali je jako teško ponositisim ovim što je o prednostima života u njemu napisano i to još veliki slovima: BENEFIT! Jel to autoru učenije ili elegantnije zvuči kada se koristi… Učitaj još »