Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

U martu je Novi Sad dobio 150 kontejnera za staklo, tzv. “zvona”, s ciljem da se prikupljene količine ovog otpada povećaju za najmanje 20 posto u narednih godinu dana. “Zvona” su postavljena u širem centru grada, a do sredine decembra 2022. godine je sakupljeno preko 56.000 kilograma staklene ambalaže! 

Kako su kontejneri za staklo bili postavljeni u širem centru grada, može se reći da su tu građani najviše odlagali staklenu ambalažu za reciklažu. Iz JKP “Gradska čistoća” za NS Uživo napominju da su neretki i oni sugrađani koji su iz drugih delova grada donosili staklenu ambalažu na mesta gde su se tada nalazili kontejneri.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

-Od decembra, Novi Sad je bogatiji za još 100 novih zvona za staklenu ambalažu, pa ih je sada 250, koji su postavljeni u gotovo svim delovima grada pa je sada većini Novosađana omogućeno da recikliraju staklenu ambalažu. Lepa vest je da uskoro treba da preuzmemo i postavimo još 130 novih kontejnera (“zvona”) koji će biti raspoređeni u delovima Grada Novog Sada u kojima do sada nisu postavljeni- ističu za naš portal iz JKP “Gradska čistoća”.

nsuzivo.rs

2 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Cistoca
30/01/2023 20:47

Stavite poseban kontener za plasticnu ambalazu

Banderas
30/01/2023 20:51

Kontejneri “zvono” su maloga kapaciteta,zbog oblika neprakticni i nezgodni za transport.Potoje kockasti trodupli kontejneri podeljeni u 3 polja te se moze odlagati braon,zeleno i bezbojno staklo. Smatram da je Novi Sad krenuo dobrim putem,ali da se treba konsultovati sa zemljama koje imaju puno dobrog iskustva sa ekologijom,kao sto su Svajcarska i Austrija gde su kontejneri mnogo veceg kapaciteta te je i zagadjivanje transportom manje jer se ne vozi svakoga dana vec 1 sedmicno. Trebalo bi u svakoj mesnoj zajednici odrediti mesta za kontejnere koji bi bili dostupni svim gradjanima,jer su gradjani savesniji od drzave i vise vde racuna o ekologiji… Učitaj još »