100 odabranih dela iz umetničke kolekcije Vojvođanske banke

       
Foto: Relja Ivanić

Izložba Odgovorno u kulturi. 100 odabranih dela iz umetničke kolekcije Vojvođanske banke biće održana u četvrtak, 6. septembra u 20 časova u Galeriji Matice srpske.

Na otvaranju izložbe govoriće dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske, gospodin Predrag Mihajlović, predsednik izvršnog odbora Vojvođanske banke, dok će izložbu zvanično otvoriti gospodin Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisanja Republike Srbije.

Na izložbi će biti predstavljeno preko 100 najreprezentativnijih umetničkih dela iz kolekcije Vojvođanske banke koja prikazuju njenu stilsku i tematsku raznolikost i pružaju uvid u najznačajnije domete vojvođanske umetnosti druge polovine XX veka. Vojvođanska banka je osamdesetih godina XX veka započela sakupljanje svoje umetničke kolekcije, čime je formirana respektabilna kolekcija srpske nacionalne umetnosti koja danas broji 796 umetničkih dela. Umetnička zbirka Vojvođanske banke ima karakter, savremene, pre svega, vojvođanske umetnosti. Radovi iz kolekcije kreću se od izrazito kolorističkih, ekspresionističko/impresionističkih prikaza vojvođanske ravnice, preko intimističko obojenih, apstraktnih arabeski, geometrizovanih pejzaža i mrtvih priroda. Među zastupljenim autorima nalaze se imena značajnih predstavnika vojvođanske likovne scene, poput Milana Konjovića, Stojana Trumića, Nikole Graovca, Boška Petrovića, Stevana Maksimovića, Milivoja Nikolajevića, Ankice Oprešnik, Milana Kerca, Milana Kečića, Zdravka Mandića, Save Stojkova i mnogih drugih.

Saradnja Galerije Matice srpske i Vojvođanske banke započela je u junu 2016. godine, a ubrzo nakon toga otpočeo je popis bogate umetničke kolekcije banke. U oktobru iste godine otvorena je prva izložba Odgovorno u kulturi i u Galeriji Matice srpske predstavljen je najreprezentativniji deo umetničke zbirke. Tokom iste godine realizovane su edukativne radionice za decu u Novom Sadu i Beogradu, a u aprilu 2017. godine izložba je otvorena i u zgradi Narodne banke u Beogradu. Osmišljen je i program manjeg obima – Umetnički karavan u izboru od pet slika različitih autora koji je kao putujuća izložba priređen u Kragujevcu, Čačku, Apatinu, Zrenjaninu i Subotici. Vojvođanska banka dala je poseban doprinos svečanosti povodom završetka radova na obnovi fasade zgrade Galerije Matice srpske 1. juna 2017. godine. Saradnja Galerije i banke prepoznata je u javnosti kao primer dobre prakse i nagrađena je sa dva priznanja: Fondacija Trag je uručila zahvalnicu Vojvođanskoj banci za doprinos razvoju filantropije u 2016. godini, a magazin Diplomacy and Commerce je Vojvođanskoj banci i Galeriji Matice srpske dodelio nagradu u kategoriji Business and Art za saradnju na svečanosti povodom obeležavanja godišnjice ovog magazina.

Tokom trajanja izložbe biće priređen prateći program u vidu kustoskih vođenja 8. i 15. septembra u 13 i 17 časova i stručno tumačenje izložbe msr Mirjane Brmbota, muzejskog savetnika, u petak 14. septembra u 19 časova.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments