Претрага
Претрага
Close this search box.

1001 noć na krovu: Tihi lekar u srcu Novog Sada

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Bašta Atrium Hamama je jedna od najposećenijih lokacija u gradu i jedno od mesta gde najviše selfija nastaje. Na marokanskom krovu uživaju Šeherezade, ali i Ali Babe, dok se kultura severnoafričke zemlje meša sa zvonom Saborne crkve. 

Marijana Čuljak, vlasnica, uživa u pravljenju, kao viziji i realizaciji, pa je tako i svoj lokal iznela sa svojih deset prstiju i majstorima koje je teško našla kako bi ispunili njene zamisli.

-Ja sam ovaj objekat kupila za kancelarijski prostor, za IT firme. Višak prostora iskoristila sam za parno kupatilo, a razmišljala sam da li da bude rimsko-grčko, ali na kraju sam rekla “Kad je hamam, nek je hamam”. Nakon svega nekoliko meseci smo se proširili. Prošle godine smo otvorili i baštu i sada nema više dalje- govori kroz osmeh Marijana.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Svi gosti su oduševljeni pogledom koji imaju kada sednu u bajkovitu baštu, gde ih dočekaju zaposleni u nošnjama istoka, mirisi koji obuzimaju sva čula, Aladinova lampa.

Marijana se dotakla i požara koji je baštu zahvatio sredinom februara ove godine.

-Zapalila se veš mešina. Ja sam mislila da su peškiri, ali ona se razgorela. Bila sam u šoku taj dan, ali kad se nešto desi ja sam odlučna i za deset dana smo popravili i otvorili. Nije bila strašna šteta, ali neponovilo se- rekla je za naš portal Marijana.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Koncept Atriuma se razlikuje od ostatka ponude Novog Sada, i što se tiče gastronomije i što se tiče ponude nege tela i duha. Marijana, između ostalog, ističe da su svi velika podrška jedni drugima i osećaju se kao velika porodica. U hamamu se koriste isključivo ulja koja se prave u njihovoj radinosti, a u restoranu su i recepti za jela proizvod mašte kuvara i Marijane.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Petoro zaposlenih ove godine išlo je na putovanje u Istanbul, kako bi u novosadski hamam donelo ideje.

-Osim novih začina i kostima koje smo doneli, tamo smo uvideli da je komunikacija sa gostima i animiranje bitno. Tamo biste osetili tu energiju, emociju i umesto te prve kafe ili hrane prvo bi vam se srce dalo. To je deo koji ovde u Srbiji nemamo- rekao je Stevan, jedan od zaposlenih u Atriumu, koji je zaslugom otišao u Tursku.

Prošle godine na krovu 1001 noći, organizovane su i projekcije filmova, pa se nadaju da će i ove godine zaživeti letnji bioskop. Noći u Atriumu su još posebnije, sa ambijentalnim svetlima i arapskom muzikom.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Jedini hamam u Novom Sadu promoviše i zdrav turizam. Boravak u hamamu, gde temperatura ne prelazi 40 stepeni, deluje pozitivno na organizam i može pomoći kod nesanica, stresa i umora. Međutim, korišćenje hamama se ne preporučuje trudnicama u prvom trimestru trudnoće, ljudima sa ugrađenim stentovima i kardiovaskularnim bolestima.

-Čovek uvek najbolje zna šta mu prija. Nama često dolaze astmatičari- neki kažu da im prija, a neki kažu da im ne prija. U Turskoj su hamam zvali “tihi lekar”, jer je blagotvoran. Pomaže u izlečenju niza bolesti, ako čoveku prija- istakla je Marijana.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Ivona Karan

 

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
miroljub
18.04.2021 10:27

jezivo

Povezane vesti