Beograd, 9. aprila 2021.- Predsednik Srbije Aleksandar Vucic izjavio je danas da je dolazak japanske grupacije Nidek, koja ce u Novom Sadu izgraditi fabriku pogonskih motora za elektricna vozila, veliki dan za Srbiju jer ce doprineti razvoju tog grada i cele zemlje, kao i da veruje da je to samo pocetak veceg dolasak japanskih investitora u Srbiju. Nakon sastanka predsednik korporacije Nidek Djun Seki i ministarka privrede Andjelka Atanaskovic razmenli su Okvirni sporazum izmedju Ministarstva privrede i japanskog Nideka. FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je dolazak japanske grupacije Nidek, koja će u Novom Sadu izgraditi fabriku pogonskih motora za električna vozila, veliki dan za Srbiju jer će doprineti razvoju tog grada i cele zemlje, kao i da veruje da je to samo početak većeg dolaska japanskih investitora u Srbiju.

Vučić je, nakon sastanka sa delegacijom japanske grupacije Nidek korporejšen u Predsedništvu Srbije, rekao da je ta investicija “veličanstveni poklon za Srbiju” i zahvalio svima koji su radili na tome.

Već ima dva japanska investitora, kako je rekao, na malom prostoru, Tojo Tajers u Inđiji i sada Nidek u Novom Sadu, kao i da dolazak japanskih kompanija samo govori o tome koliko je Srbija dobra destinacija za investicije.

Kako je rekao, Japanci ne idu bilo gde da investiraju.

– Ovo je jedan od projekata koji suštinski menjaju našu zemlju -naglasio je Vučić i dodao da se na dovođenju Nideka radilo duže vreme.

Predsednik je naglasio da Srbija trenutno ima ima dva najvažnija cilja, da pobedi koronu i da ima što veći privredni rast, za šta je potrebno da imamo što više investicija, posebno stranih.

Dodao je da ga raduje što je Nidek najavio da će od 1,5 milijardi evra investicija, više od pola biti za Srbiju.

– Samo u prvoj fazi, Nidek će zaposliti 480 ljudi i njihova primanja će biti značajno viša od proseka u Srbiji. Za nas je važno što je to tek početak ulaganja i verujemo da je to tek 10 odsto onoga što će Nidek da uloži u Srbiji -naglasio je Vučić.

Vučić kaže da će Nidek pored fabrike u Novom Sadu izgraditi i razvojno – istraživački centar (RND) u tom gradu i da će biti potrebno još tehnoloških, elektrotehničkih i mašinskih fakulteta na našim univerzitetima, koliko će biti potrebno inženjera u narednom periodu.

Rtv

Foto: Tanjug

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments