Претрага
Претрага
Close this search box.

Obeležen Dan srpskog jedinstva: Nikada više za srpsku trobojku nećemo nikome da se izvinjavamo

Svečanom ceremonijom na Savskom trgu obeležen je Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave 15. septembar

Danas se obeležava Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave 15. septembar. Tim povodom u Beogradu se održavaju brojne manifestacije, dok je centralna svečanost organizovana na Savskom trgu pored spomenika Stefanu Nemanji.

Svečanost je završena velikim vatrometom, a građanima su se obratilii predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Patrijarh Porfirije kao i srpski član predsedništva BiH Milorad Dodik

– Kralj Petar I je 1911. uručio 51 pukovsku zastavu svojoj vojsci, nijedna nije zarobljena, što je preseda u istoriji ratovanja, junaci koji su na današnju dan 1918. jurišajući ispod tih barjaka krenuli u proboj Solunskog fronta. Srpska trobojka bila je veća od života, jer ijjh je opominjala da sloboda Srbije nema cenu.  Zato su barjaktari ginuli, ali su im zastave preživele! Zato, zbog njih, zbog svih drugih koji su pod tom zastavom, pod tim imenom, za tu slavu, dali živote, danas obeležavamo Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, možda i najvažniji naš praznik, koji nam jasno govori ko smo, odakle dolazimo, i gde idemo  – rekao je Vučić.

Patrijarh srpski Porfirije izjavio je da je svaki čovek stvoren sa svojim posebnim ličnim pečatom, ali je istovremeno u zajednici sa svim ljudima i različit od njih.

Na oduševljenje okupljenih građana okupljenih na Savskom trgu izvedena je popularna rodoljubiva pesma “Pukni zoro”.

24sedam/nsuzivo.rs

 

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Борис
16.09.2021 16:50

Тако треба, браво, ко је то који се стиди.

Povezane vesti