Претрага
Претрага
Close this search box.

Obeleženo 230 godina Karlovačke gimnazije

Svečanom akademijom danas je obeleženo 230 godina osnivanja najstarije srpske gimnazije u Sremskim Karlovcima.

Direktor Branko Stojkov istakao je da je poslednjih godina zahvaljujući kvalitetnom nastavnom kadru i izuzetnim učenicima ova obrazovna institucija od posebnog značaja za Republiku Srbiju ponovo popularna i da je sve više đaka iz cele Srbije zainteresovano za upis.

– Ovo je veoma značajan jubilej za našu školu koja je već 30 godina filološka gimnazija. Povodom 230 godina postojanja realizovali smo dve izložbe, u Muzeju Vojvodine i u Muzeju Grada Novog Sada. Ova druga predstavlja istorijski pregled I trajaće narednih godinu dana tako da ćemo i naredne godine imati niz programa kojima ćemo predstaviti našu gimnaziju – rekao je Stojkov.

Direktor Karlovačke gimnazije je i sam bio njen đak, a onda 20 godina i profesor, baš kao i predsednik Opštine Sremski Karlovci, Aleksandar Saša Stojkečić.

– Veoma sam ponosan na našu gimnaziju, a pogotovo na to što je u ovim teškim epidemiološkim uslovima radila dobro i što pruža đacima najbolje obrazovanju – istakao je Stojkečić.

U Karlovačkoj gimnaziji đaci pored klasičnih jezika, engleskog, nemačkog, ruskog, italijanskog, španskog, uče i japanski, kineski i norveški jezik, a uvedena su i dva nova smera, za istoriju i za geografiju.

– Izuzetna je čast biti profesor u Karlovačkoj gimnaziji, ali i velika odgovornost. Mi smo 2018. počeli sa programom norveškog jezika i sada imamo prve maturante. Ovde su svi đaci izuzetno nadareni i veseli i zadovoljstvo je raditi sa njima- kaže Milica Gagić, profesorka norveškog jezika u Karlovačkoj gimnaziji.

Spcijalna filološka srednja škola u Sremskim Karlovcima godinu jubileja dočekala je sa 552 učenika, a neki od maturanata kažu da je krasi poseban duh, kao i da se među učenicima gradi poseban odnos koji traje dugo posle završetka školovanja.

Gimnaziju u Sremskim Karlovcima osnovali su 1791. godine mitropolit Stevan Stratimirović i Dimitrije Anastasijević Sabov, 100 godina kasnije podignuta je sadašnja zgrada koju su darovali braća German i Stevan Anđelić.

Gimnazija je imala i Dom učenika, koji je nacionalizovan posle Drugog svetskog rata, ali je nedavno u saradnji sa opštinom pokrenuta inicijativa i određena je lokacija za nov učenički dom, s obzirom na to da gimnaziju pohađaju učenici iz cele Vojvodine, pa i Srbije.

Dnevnik

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti