Претрага
Претрага
Close this search box.

VUČIĆ SE OBRATIO NACIJI: Srbija neće priznati Kosovo, ni po koju cenu – nama je najvažnija država

Foto kurir.rs
PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić održao je danas niz važnih sastanaka. Predsednik je prisustvovao sednici Saveta za nacionalnu bezbednost, posle koje se sastao sa Srbima sa Kosova i Metohije.

Vučić se sastao se i sa ambasadorima zemalja Kvinte. Sastanak sa diplomatskim predstavnicima Kvinte usledio je po završetku sednice Saveta za nacionalnu bezbednost i razgovora predsednika Vučića sa Srbima sa Kosova i Metohije.

Jedna od tema sednice Saveta za nacionalnu bezbednost bila je i odbijanje Aljbina Kurtija da se izbori održe na Kosovu i Metohiji.

Obraćanje predsednika

– Imali smo danas više sastanaka. Najpre smo na sednici razmatrali sve političke, ekonomske i socijalne aspekte ukrajinske krize. Dali smo i podelili nove zadatke. U najboljoj veri da možemo da ublažimo sve posčledice najgore krize koja je zahvatila svet. Dogovorili smo kupovinu nove količine nafte za naše strateške rezerve, dogovorili novu količinu mleka u prahu koje upravo kreće iz jedne od zemalja EU i to hiljade tona. Govorili smo o odluci Albanaca da ne dozvole održavanje izbora 3. aprila i svim posledicama takvog čina. To nije pitanje samo da li će Srbi sa KiM moći da glasaju ili ne, ili ko bi dobio najveću podršku, to je pitanje bezbednosti, političkog opstanka i egzoistencije tih ljudi. Želim da vas obavestim šta smo mi sve učinili – rekao je predsednik.

Kako kaže, suština je u tome ko traži od kosovskih vlasti da se organizuju izbori pod pokroviteljstvom OEBS-a.

Danas nakon razgovora sa Srbima sa KiM, nismo mogli da imamo u potpunosti usaglašene aktivnosti. Iznenadili su me danas nekim svojim radikalnijoim predlozima. Rekao sam da ću uvek biti uz njih, da nikada neću okrenuti glavu od našeg naroda na Kosovu i Metohiji. Zamolio sam ih da izbrojimo do 10. Oni su gotovo jednoglasno tražili ne samo da se istupi iz svih institucija odmah već i da policajci sa severa ostave oružje i istupe iz regionalne policije. Složili su se i ljudi sa juga, pod upravom Jevtića. Ja sam ih zamolio samo i potao šta ćemo kada dođe dan posle. Nije problem finansijski teret, ali dan posle plašim se da bismo mogli da uđemo u začarani krug ratnih sukoba bez kraja. Zamolio sam za strpljenje i da nastavimo razgovor oko 8. ili 9. aprila. Spremićemo posebna biračka mesta za ljude sa KiM u centralnoj Srbiji, razgovaraćemo još o tome. Razumem težinu pozicije našog naroda, nisam shvatao da su spremni da žrtvuju sve svoje i da su spremni da žrtvuju sve svoje. Ja sam ih molio da ostanu na Kosovu, da čuvaju svoja srpska ognjišta. Ja sam im rekao da će država da bude uz njih uvek, ali da država moli za malo razumevanja.

Napadi iz regiona

– Nakon ovoga sam opet razgovarao sa predstavnicima Srba. Vaše demokratsko pravo je da protestujete protiv prištinskih vlasti, ja to razumem. Neki u regionu igraju igru protiv Srbije – žele da nas obeleže kao nekoga ko je protiv zapadne civilizacije, da bi nam postavili zamku i da bi nas ponovo uvukli u sukob u kojem bi smo mi izgubili, i zauvek proglašeni za takozvanu “parija” državu, da bi nam bile uvedene sankcije u najmanju ruku, ili u još gorem smislu da bismo bili fizički onemogućeni da ikada više pomognemo našem narodu.

Ja sam rekao već našim ljudima na Kosovu i Metohiji – ono što se događalo i 2004, godine i na nekim drugim prostorima to se više ne sme dogoditi. Ja znam i svoje obaveze i naše odgovornosti. Mi moramo da bude pametni, da čuvamo i naš narod i na Kosovu i Metohiji, da sačuvamo svoju zemlju i da sačuvamo mir. Oni pokušavaju da nas uvuku u sukobe, oni vode veoma dobro koordinisanu akciju. I cela Priština, deo Podgorice, Zagreba, za njih Srbija nikada nije previše mala i slaba da za njih ne bi bila isuviše velika i da je ne bi napadali. Nastavićemo ove razgovore – rekao je predsednik.

– Zna se ko bi snosio najveću odgovornost za bilo šta što bi moglo da se desi. Najmanje nam treba bilo kakav incident – zaključio je Vučić.

Novosti.rs/nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti