Nova energija

Od 25. novembra do 10. decembra, ulicama Beograda, Novog Sada, Niša i Kragujevca kružiće brendirani autobusi, a u frekventnim pešačkim zonama biće postavljeni informativni materijali koji govore o prirodi seksualnog nasilja i dimenzijama problema nasilja nad ženama u našem društvu, ali i pozivaju na osvešćenje i akciju.

Sve ove aktivnosti deo su globalne kampanje “16 dana aktivizma borbe protiv nasilja nad ženama”, koju u Srbiji zajedno sprovode Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women), Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost Vlade Republike Srbije i Delegacija Evropske unije.

Kampanja poziva na eliminaciju svih vrsta nasilja protiv žena i predstavlja priliku za podizanje svesti i angažman građana kroz različite vrste aktivnosti.

Ujedinjene nacije svake godine učestvuju u kampanji, a pod vođstvom UN Women je obeležavaju svojom “Oboji svet u narandžasto” kampanjom čija je ovogodišnja tema Generacija za ravnopravnost protov seksualnog nasilja i silovanja.

Danas je prvi brendirani autobus izašao na ulice Beograda i time je obeležen početak kampanje.

“Uznemirava podatak da više od dve trećine žena misli da je nasilje uobičajeno u njihovim zajednicama. To nije kulturološka stvar već zločin i potrebno je da se zajedno borimo protiv tih brojeva i dokažemo da smo zajednica koja brine. Kao muškarac, osećam dvostruku dužnost i odgovornost da se zalažem za ovu temu, a kao predstavnik EU u Srbiji uveravam vas da će Evropska unija nastaviti da se bori protiv rodnog nasilja”, rekao je šef Delegacije EU u Srbiji, ambasador Sem Fabrici.

“1.7 miliona, odnosno 62% žena u Srbiji kaže da je doživelo seksualno uznemiravanje, proganjanje ili neku vrstu nasilja.  Kako bi iniciriali javni diskurs o ovom problemu, hteli smo da podstaknemo nase sugrađane i sugrađanke da razmisle o svojim najbližima kada vide zastrašujuće statistike o nasilju koje žene u našem društvu javno ili u tišini proživljavaju. Nasilje nad ženama, bez obzira gde se ono dešavalo, nije privatna stvar, već problem celokupnog društva” rekla je programska koordinatorka UN Women u Srbiji Jelena Sekulić Nedeljković.

“U prethodnih 11 godina, u Srbiji je 320 žena izgubilo život samo zato što su žene. Mislim da je potrebna šira društvena akcija, da ovo prevazilazi institucije, da ovo nije pitanje samo zakona, socijalnih službi, MUP-a ili Tužilaštva. U našem društvu postoji visok nivo stereotipa i mislim da je potrebna još veća edukacija, nekada ona ne može da bude tako efikasna kada smo već odrasli, ona mora da počne od malih nogu, od porodice”, izjavila je potpredsednica Vlade Srbije i predsedavajuća Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost, prof. dr Zorana Mihailović.

Ova kampanja je deo projekta “Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti” koji sprovodi UN Women u saradnji sa Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost Republike Srbije, a uz finansijsku podršku Evropske unije.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments