Protestna okupljanja i veceras su održana u više gradova širom Srbije. Demonstranti šesti dan za redom protestuju protiv vladajuće većine. Iznenađujuća novina je, da se u toj borbi Beograđanima i Nišlijama neće pridružiti Novosađani.

Posle pet dana setanja ulicama grada, usledila je mirna nedelja. Kako su i sami organizatori najavili danas će biti pauzirane njihove aktivnosti.

Razlog zbog kog je donesena ovakva odluka široj javnosti nije poznat.

Upravo su usled ovakvih pauza ugašene i prethodne demonstracije, koje su predvođene od strane istih aktera.

Jedan od mogućih povoda za pauzu mogao bi biti sve manji odziv ljudi, koji je prvobitno usledio nakon skrnavljenja Gradske kuće od strane huligana. Isto veče usledio je i obračun grupe demonstranata sa pripadnicima policije, što je dodatno odvratilo mnoge učesnike od ideje da prisustvuju ovakvom vidu iskazivanja nezadovoljstva.

U roku od par dana broj demonstranata je pao sa više hiljada na svega par stotina, koliko ih je juče bilo na novosadskim ulicama. Još jedan od loših poteza organizacije je pokušaj blokade autoputa koji se neslavno završio nakon intervencije žandarmerije.

Iako je miran način iskazivanja političkih razlika i neslaganja vrlo pohvalan, mnogi pojedinci zameraju da su protesti neorganizovani, uz duge šetnje bez efekta i jasnog cilja. Zatvaranje raskrsnica širom Novog Sada nije poslalo nikakvu političku poruku, već samo iznerviralo one sugrađane koji su se našli u saobraćaju u tom trenutku.

Jedan od poslednjih performansa u okviru šetnje demonstranata bio je skup ispred policijske stanice u Radničkoj ulici. Prisutni su iskazali svoje nezadovoljstvo prema radu policajaca, uz opaske da su pri intervenciji u Novom Sadu koristili prekomernu silu. Što je kontradiktorno prethodnim navodima organizacije da su se sa policijom sukobili samo plaćenici režima sa jasnim ciljem diskreditovanja protesta.

Ukoliko su jedino angažovani pojedinci ukrstili pesnice sa organima reda, zašto se intervenciji policije protive organizatori protesta?

Pre nego što će kolona nastaviti svoju šetnju, neki od učesnika ostavili su ispred kapije stanice činije sa psećom hranom, kao znak ponižavanja onima koji brinu upravo o njihovoj bezbednosti.

Ovakvi vidovi omaložavanja drugih sugrađana i uništavanje javne imovine nisu i ne mogu biti deo novosadskog duha. Grad tolerancije i prestonica kulture nisu epiteti koji se dobijaju na osnovu politike, lokalne ekonomije ili gradske infrastrukture. Ove titule Novi Sad ponosno nosi zbog njegovih stanovnika, mentaliteta ljudi i njihovog načina razmišljanja i delovanja. Za besciljnu agresiju i destrukciju ne postoji razumevanje. Što su mnogi svojim istupanjem iz učešća na ovim protestima jasno dokazali.

Autor: nsuzivo.rs

Foto: Dejan Valek

2 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
123
12/07/2020 22:45

Radi se sutra prva smena pa zato.

За свој народ
13/07/2020 09:21

Протести су почели против полицијског часа. До тога није дошло, и нормално је да се повуку.
Због тога нема даље протеста јер се циљ изгубио. Власт је изабрана, протестима је се не могу решити . Оно што могу јесте да увјек мирним протестима изражавају незадовољство за сваку појаву која им се не свиђа, и тада ће имати циљ. Протести морају имати име. А колико сам видела да власт послуша. Али морају имати јасне захтјеве. Сем понављам, да предсједник оде са власти, како год мислили, ова влада је добила подршку бирачког тела које је изашло на гласање , сви који нису протести нису начин за против.

Last edited 6 meseci ranije by За свој народ