Od kada je uvedeno merenje prosečne brzine na auto-putevima u R Srbiji, građani su suočeni sa još jednim problemom-prekršajem za nedavanje potpunih i tačnih podataka o identitetu lica koje je upravljalo motornim vozilom u određeno vreme. U vezi ovog prekršaja i prekršajnog postupka pitali smo advokata Munižaba Radomira iz Zajedničke advokatska kancelarije Munižaba iz Novog Sada da nam da stručna pojašnjenja.

Ovaj prekršaj je trenutno najčešći u postupcima pred prekršajnim Sudovima u Srbiji.

Za taj preksaj mogu da odgovaraju i fizička i pravna lica. Ono sto je najveći problem je to sto su za taj prekršaj, u koliko se dokaze da je izvršen, zaprecene veoma visoke novčane kazne. Za fizička lica mogu biti izrečene i čak kazne zatvora od najmanje 15 dana. Raspon novčanih kazni je od 60.000-800.000 dinara za pravna lica, a za fizička lica od 100.000-120.000 dinara.

Na koji način dolazi do izvršenja ovog prekršaja?

Kada policija utvrdi da je došlo do izvršenja prekršaja(neprilagođena brzina, nepropisno parkiranje) a u tom trenutku su policiji poznate samo registracione oznake motornog vozila, tada policija pismenim putem traži da se vlasnik vozila (pravno ili fizičko lice) izjasni o identitetu lica koje je upravljalo motornim vozilom u momentu izvršenja prekršaja.

Ukoliko se vlasnik u datom roku od osam dana ne izjasni, tj. ne da tacne podatke o licu koje je upravljalo motornim vozilom, tada policija podnosi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka za taj prekršaj, što tada praktično znači da je tada vlasnik vozila u većem problemu, jer je za bazni prekršaj zaprećena mnogo manja novčana kazna od ove za nedavanje podataka.

Na koji način vlasnik može da izbegne vodjenje prekršajnog postupka i samo kažnjavanje?

Da bi izbegao vodjenje postupka , vlasnik bi trebao u datom roku da se izjasni o tome ko je upravljao njegovim vozilom u momentu izvršenja prekršaja.

Ukoliko lice to ne učini, i pokrene se Prekrsajni postupak, tada postoji opcija sporazuma sa policijom kao podnosiocem zahteva. Ono sto je specifično za ovaj sporazum je to da iako je zaprećena novčana kazna od 100.000-120.000 dinara, može se proći mnogo blaže, ukoliko je za bazni prekršaj, npr. nepropisno parkiranje izdat prekršajni nalog, tada se vlasnik vozila kažnjava duplo od visine prekršajnog naloga, a ne 100.000 dinara.

Što se tiče sporazuma za pravna lica, tada se izriče minimalna kazna od 60.000 dinara. Ukoliko dođe do postupka, tada se u postupku mora dokazati da je okrivljeni primio poziv, da identičan poziv postoji u predmetu kao dokaz da bi se okrivljeni oglasio krivim za taj prekršaj. Ukoliko ne postoje ti dokazi, okrivljeni se tada oslobađa odgovornosti za taj prekršaj.

2 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Advjv
11/01/2020 12:18

Bravo advokat. Dakle, uputstvo kako da platimo prekršajnu kaznu. BTW imam praksu Prekršajnog apelacionog suda da je kažnjavanje za ovaj prekršaj nezakonito. Pozdrav.

Slobodan
11/01/2020 12:54

A za ubistvo i beta je sa lica mesta koja je kazna????