ADVOKAT RADOMIR MUNIŽABA: Ovo je najčešći prekršaj u prekršajnim sudovima u Srbiji, a ovako možete da ga izbegnete

       

Od kada je uvedeno merenje prosečne brzine na auto-putevima u R Srbiji, građani su suočeni sa još jednim problemom-prekršajem za nedavanje potpunih i tačnih podataka o identitetu lica koje je upravljalo motornim vozilom u određeno vreme. U vezi ovog prekršaja i prekršajnog postupka pitali smo advokata Munižaba Radomira iz Zajedničke advokatska kancelarije Munižaba iz Novog Sada da nam da stručna pojašnjenja.

Ovaj prekršaj je trenutno najčešći u postupcima pred prekršajnim Sudovima u Srbiji.

Za taj preksaj mogu da odgovaraju i fizička i pravna lica. Ono sto je najveći problem je to sto su za taj prekršaj, u koliko se dokaze da je izvršen, zaprecene veoma visoke novčane kazne. Za fizička lica mogu biti izrečene i čak kazne zatvora od najmanje 15 dana. Raspon novčanih kazni je od 60.000-800.000 dinara za pravna lica, a za fizička lica od 100.000-120.000 dinara.

Na koji način dolazi do izvršenja ovog prekršaja?

Kada policija utvrdi da je došlo do izvršenja prekršaja(neprilagođena brzina, nepropisno parkiranje) a u tom trenutku su policiji poznate samo registracione oznake motornog vozila, tada policija pismenim putem traži da se vlasnik vozila (pravno ili fizičko lice) izjasni o identitetu lica koje je upravljalo motornim vozilom u momentu izvršenja prekršaja.

Ukoliko se vlasnik u datom roku od osam dana ne izjasni, tj. ne da tacne podatke o licu koje je upravljalo motornim vozilom, tada policija podnosi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka za taj prekršaj, što tada praktično znači da je tada vlasnik vozila u većem problemu, jer je za bazni prekršaj zaprećena mnogo manja novčana kazna od ove za nedavanje podataka.

Na koji način vlasnik može da izbegne vodjenje prekršajnog postupka i samo kažnjavanje?

Da bi izbegao vodjenje postupka , vlasnik bi trebao u datom roku da se izjasni o tome ko je upravljao njegovim vozilom u momentu izvršenja prekršaja.

Ukoliko lice to ne učini, i pokrene se Prekrsajni postupak, tada postoji opcija sporazuma sa policijom kao podnosiocem zahteva. Ono sto je specifično za ovaj sporazum je to da iako je zaprećena novčana kazna od 100.000-120.000 dinara, može se proći mnogo blaže, ukoliko je za bazni prekršaj, npr. nepropisno parkiranje izdat prekršajni nalog, tada se vlasnik vozila kažnjava duplo od visine prekršajnog naloga, a ne 100.000 dinara.

Što se tiče sporazuma za pravna lica, tada se izriče minimalna kazna od 60.000 dinara. Ukoliko dođe do postupka, tada se u postupku mora dokazati da je okrivljeni primio poziv, da identičan poziv postoji u predmetu kao dokaz da bi se okrivljeni oglasio krivim za taj prekršaj. Ukoliko ne postoje ti dokazi, okrivljeni se tada oslobađa odgovornosti za taj prekršaj.

2
Komentari:

2 Komentara
0 Replika
0 Pratioci
 
Najviše reakcija
Najposećenija diskusija
2 Autori komentara
najnoviji najstariji najviše glasova
Advjv

Bravo advokat. Dakle, uputstvo kako da platimo prekršajnu kaznu. BTW imam praksu Prekršajnog apelacionog suda da je kažnjavanje za ovaj prekršaj nezakonito. Pozdrav.

Slobodan

A za ubistvo i beta je sa lica mesta koja je kazna????