Član Gradskog veća za zdravstvo prof. dr Zoltan Horvat otvorio je stručni skup „Prevencija zloupotrebe psihoaktivnih supstanci u osnovnim školama Grada Novog Sada“ koji je održan u Zavodu za zdravstvenu zaštitu studenata.

Stručni skup i istoimena publikacija, namenjeni su zaposlenima u obrazovanju dece uzrasta od 7 do 14 godina u Novom Sadu, a nastali su kao rezultat saradnje Crvenog krsta Novog Sada, Gradske uprave za zdravstvo i Komisije za borbu protiv droga Grada Novog Sada.

Zloupotreba psihoaktivnih supstanci je veliki problem, ne samo u Novom Sadu, već je to globalni problem na svetskom nivou. Posebno je zastrašujuće to što se starosna granica spušta na sve mlađe i mlađe kategorije. To je jedan od glavnih razloga zašto smo organizovali ovaj seminar posvećen borbi protiv zloupotrebe droga kod dece od 7 do 14 godina. Eminentni predavači će prosvetne radnike upoznati sa glavnim problemima, načinom na koji da ih prepoznaju i naravno kako da ih preveniraju dok je još sam početak “, rekao je prof. dr Zoltan Horvat koji je dodao će Grad Novi Sad nastaviti sa ulaganjem u prevenciju i edukaciju.

Projekat Crvenog krsta i grada Novog Sada

Sekretar Crvenog krsta Novog Sada Dragan Lazić istakao je da ta gradska organizacija ima osnovni zadatak da se bavi prevencijom, kao i to da ima snažnu podršku Grada Novog Sada za svoje aktivnosti.

“U okviru projekta Crvenog krsta Novog Sada, finansiranog sredstvima Gradske uprave za zdravstvo i u koordinaciji sa Komisijom za borbu protiv droga, formiran je stručni tim koji čine psiholog, psihijatar i radnik MUP, a koji vodi roditeljske sastanke na temu prevencije zavisnosti od droga u osnovnim i srednjim školama na teritoriji Novog Sada”, izjavio je Lazić i dodao da je cilj sastanaka edukacija roditelja o problemu zloupotrebe i zavisnosti od droga, sa željom da se ii roditelji aktiviraju i uključe u borbu protiv ove opake bolesti.

Realizatori skupa su stručnjaci koji se, na direktan ili indirektan način, bave problemima narkomanije i upotrebom drugih psihoaktivnih supstanci. Reč je o lekarima, inspektorima iz SUP-a, stručnim saradnicima iz osnovnih škola, kao i predstavnicima organizacija koji se bave edukacijom kako mladih tako i roditelja o načinima prevencije narkomanije.

 

Izvor: novisad.rs
Foto: novisad.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments