Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da je akcija “Muzika DA, droga NE” pokrenuta za vreme trajanja Exit festivala dala odlične efekte.

Tokom ovog festivala zabeležen je samo jedan ozbiljan slučaj kada je osoba završila u bolnici zbog mešanja alkohola i psihoaktivnih supstanci.

Ministar koji je i član novoformirane Vladine komisije za borbu protiv narkomanije u školama, dodao je da je zaplenjena veća količina droge u Novom Sadu istakavši da je to dobar pokazatelj kako se može delovati u borbi protiv zloupotrebe droga, prenosi “Kurir”.

Govoreći o Predlogu zakona o psihoatkivnim supstancama u Skupštini Srbije, Lončar je rekao da se njime predviđa Centar za monitoring droga i zavisnosti od droga s ciljem praćenja stanja i predlaganjem mera.

Prema njegovim rečima, trenutno veliki problem predstavlja to što ne postoji nacionalni sistem za prikupljanje podataka u vezi sa ponudom i potražnjom droge u Srbiji, a ti podaci su, kako je objasnio, vezani za broj lečenih zavisnika, mortalitet, infektivne bolesti i HIV.

Izvor: Tanjug

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments