I ove godine će Pokret gorana Novog Sada u saradnji sa JKP “Gradsko zelenilo” i Gradskom upravom za zaštitu životne sredine voditi kampanju “Produžimo život jelkama” za zaštitu jelki od bespravne seče pred božićne i novogodišnje praznike.

Dugogodišnji apel Pokret gorana Novog Sada protiv bespravne i nekontrolisane seče jelki, koja je u najvećoj meri izražena pred božićne i novogodišnje praznike, je urodio plodom. Saveti koje su pružili proteklih godina doprineli su da se sve veći broj građana opredeli za kupovinu jelki sa busenom, na odgovarajući način ih neguje, a nakon praznika ih posadi u prostoru koji njima odgovara. Ukoliko poštuju savete prodavaca i savete koje daje Pokret gorana u vezi pravog odabira jelki i nege tokom i nakon praznika, veoma su velike šanse da se jelka po povratku u prirodu primi. Ukoliko se građani iz bilo kog razloga ne opredele za jelku sa busenom, preporučujemo izradu božićno-novogodišnjih aranžmana, kupovinu sečenih jelki sa sertifikatom ili veštačkih jelki.

Sa ciljem da se i najmlađi sugrađani aktivno uključe u aktivnosti na zaštiti prirode, Grad Novi Sad će svakoj obrazovnoj ustanovi sa područja Grada pokloniti jelku sa busenom koju će distribuirati JKP “Gradsko zelenilo”, a Pokret gorana će obezbediti “Malu školu aranžiranja cveća” – onlajn obuku o izradi novogodišnjih aranžmana i ekoloških ukrasa za jelku i organizovati takmičenje u kićenju jelki svih prijavljenih škola.

“Mala škola aranžiranja cveća” će se, zbog propisanih mera zdravstvene zaštite, ove godine održati u virtuelnom prostoru, uz četiri snimljene emisije za praktičnu obuku dece. U video materijalu koji ćemo distribuirati, stručnjaci pejzažne arhitekture su se potrudili da učesnike/ce upoznaju sa istorijom umetnosti aranžiranja, različitim stilovima i elementima aranžmana, čuvanju i sušenju biljnog materijala, priboru i alatu koji se koristi u aranžiranju, kao i sa praktičnom izradom novogodišnjih aranžmana, venčića i ukrasa za jelku od prirodnih materijala.

Svaka škola sa teritorije Grada Novog Sada koja se prijavila za učešće u ovoj kampanji će i učestvovati u takmičenju u kićenju jelki za koje pripremamo vredne nagrade. Takmičenje u kićenju jelki će se održati 14. decembra u školama, i nakon toga će žiri na osnovu svih poslatih video i foto materijala izabrati tri najbolje ukrašene jelke.

– Očekujemo veoma maštovite, originalne, ekološke ukrase za jelku koja će krasiti škole, a pobednike ćemo objaviti u utorak, 15. decembra – poručuju iz Pokreta gorana Novog Sada.

Nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments