Zamenik gradonačelnika Novog Sada Srđan Кružević primio je ambasadora Egipta u Srbiji NJ. E. Amra Alguvejlija i guvernera regije Crveno More Ahmeda Abdala. Tom prilikom on im je poželeo srdačnu dobrodošlicu u Novi Sad i izrazio zadovoljstvo zbog njihove posete.

Sagovornici su razgovarali o mogućnostima razvijanja saradnje u oblastima ekonomije, kulture i turizma, i konstatovali da dobri odnosi između dve države daju dobru osnovu za konkretne poduhvate na lokalnim nivoima. Na sastanku je rečeno da je kreiranje zajedničkog poslovnog odbora Srbije i Egipta izuzetno bitno, kao i ponovno uvođenje direktnog leta za Кairo od strane srpskog avio-prevoznika.

Кada je reč o privredi, ocenjeno je da su najinteresantnije oblasti za zajednički angažman poljoprivreda, građevinska industrija, IT sektor i turizam, a kao značajne manifestacije na tom polju spomenuti su Međunarodni sajam poljoprivrede u Novom Sadu i Međunarodni opšti sajam koji se u martu održava u Кairu.

Zvaničnici su ocenili da je veoma značajno što su predstavnici Novog Sada i OPENS-a krajem prošle godine učestvovali u Svetskom omladinskom forumu u Šarm El Šeiku. Кružević je rekao da je omladinska politika u Novom Sadu, u godini kada nosi titulu Omladinska prestonica Evrope, u fokusu, i da se realizuju brojni projekti i pripremaju još mnoge zanimljive aktivnosti. Zamenik gradonačelnika istakao je da su egipatske organizacije i ustanove više nego dobrodošle da uzmu učešće u najvećem projektu u oblasti omladinske politike u Novom Sadu.

Takođe, na sastanku se govorilo i o mogućnostima za uspostavljanje bližih veza između Novog Sada i popularnog letovališta Hurgada, uz ocenu da Novi Sad, posebno kao Evropska prestonica kulture 2021. godine, ali i aktuelna Omladinska prestonica, postaje sve vidljiviji i zanimljiviji na mapi evropskih gradova.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments