Ambasadorom Republike Francuske NJ.E. Žan Luj Falkonijem posetio je Novi Sad. On se u Gradskoj kući Novog Sada sastao sa zamenikom gradonačelnika Novog Sada Milanom Đurićem i pomoćnikom gradonačelnika Aleksandrom Petrovićem.

Tom prilikom, zamenik gradonačelnika je izrazio zadovoljstvo zbog posete ambasadora Republike Francuske ističući da on značajno doprinosi unapređenju bileteralnih odnosa Srbije i Francuske, ali i saradnje Grada Novog Sada sa francuskim gradovima i regijama, kao što je Val d’ Oaz. On je podsetio na to da je, u februaru ove godine, potpisan Sporazum o uspostavljanju saradnje sa gradom Taverni, kao i da je predviđeno da, u narednom periodu slični sporazumi budu potpisani i sa opštinama Sen Le la Fore i Lenguen le Ben.

Jedna od tema bila je i promena lokacije Francuskog centra u Novom Sadu, budući da je sadašnji objekat u Pašićevoj ulici restitucijom vraćen u posed Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

S obzirom na značaj učenja francuskog jezika i širenja francuske kulture u Novom Sadu, predstavnici Grada su predložili da Francuski centar ubuduće bude u gradskom poslovnom prostoru, u Ulici Кralja Aleksandra br.14 koji se nalazi u pešačkoj zoni, u starom jezgru grada i u neposrednoj blizini sedišta Fondacije “Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture”.

Nakon obilaska novog prostora, Ambasador Žan Luj Falkoni je istakao da on po svim kriterijumima odgovara potrebama Francuskog centra, jednog od tri ogranka Francuskog instituta u Srbiji. On se zahvalio predstavnicima Grada i izrazio zadovoljstvo što će preseljenje Francuskog centra biti realizovano u 2021. godini kada se obeležava 70 godina rada Francuskog instituta u Srbiji, kao i što će taj centar u punom kapacitetu učestvovati u projektu Novi Sad – Evropska prestonice kulture 2022. godine.

Nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments