Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević primio je ambasadora Ukrajine u Republici Srbiji Nj. E. Oleksandra Aleksandrovića. Tom prilikom sagovornici su izrazili zadovoljstvo zbog ponovnog susreta i prilike da razgovaraju o modalitetima za dalje unapređivanje dobre saradnje. 

Na sastanku u Gradskoj kući bilo je reči o inicijativi da se u Novom Sadu postavi bista čuvenom ukrajinskom pesniku Tarasu Ševčenku, koju je je Savet za kulturu Grada Novog Sada prihvatio prošle godine. Reč je o inicijativi prijateljskog grada Lavova koji, poklanjajući bistu svog velikana, želi da doprinese saradnji sa Novim Sadom, sa kojim ima uspostavljene formalne odnose u okviru Mreže balkanskih gradova.

Gradonačelnik je naglasio da je zaštita kulturnog nasleđa u fokusu investicionih aktivnosti Grada, i da je to u skladu sa najvećim projektom u oblasti kulture ”Novi Sad 2021-Evropska prestonica kulture”, ali i sa projektom Evropska godina kulturnog nasleđa. On je dodao da revitalizacija podgrađa Petrovardinske tvrđave predstavlja odličan primer kako se postižu vrhunski rezultati kada koordinisano deluju svi nivoi vlasti.

Sagovornici su se složili da se međunarodni odnosi posebno učvršćuju tokom zajedničke realizacije projekata, a da je cilj bolje međusobno upoznavanje i stalno uvećavanje prostora za realizaciju aktivnosti koje doprinose opštem napretku.

Gradonačelnik Vučević zahvalio se na vrednom poklonu grada Lavova, i rekao da će bista ukrajinskom pesniku biti postavljena na najadekvatnijoj lokaciji, te da će doprineti bogatstvu spomenika kulture Novog Sada.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments