Tribina “Iz srednjovekovne prošlosti Novog Sada i okoline” biće održana u sredu, 14. marta u 18 časova u Klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada. Autor i predavač je doc. dr Boris Stojkovski.

Prema rečima organizatora, proučavanje mikroistorije još od kraja XIX veka predstavlja značajan aspekt u izučavanju ljudske prošlosti. Lokalna istorija se neretko uklapa u globalne tokove i puno pomaže prilikom definisanja makroistorijskih događaja i procesa.

Prošlost područja koje obuhvata današnji Grad Novi Sad i njegova okolina nije u tome izuzetak. Petrovaradin je u srednjem veku imao izuzetno bitnu ulogu, a značaj Futoga, kao i (Sremske) Kamenice je takođe bio veliki. Sva ova mesta, danas delovi Novog Sada, imali su bitnu ulogu u političkim, društvenim, ekonomskim i kulturnim kretanjima srednjovekovne Ugarske, ali i širih evropskih tokova istorije.

Otvaranje izložbe dečjih radova sa konkursa “Stvaramo jedan novi svet” u sredu 14. marta 2018. godine u 18 časova u dvorcu Eđšeg. Izložba traje do 16. marta 2018. godine.

 

autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments