Ovaj električni bicikl nema ključ, pokreće se na otisak prsta, svaki je unikat i izrađuje se prema volji kupca, od 2013. prodato ih je svega 200 i to u 26 zemalja širom sveta, a sam projekat još je u razvoju.

Krešimir Hlede iz kompanije “Greyp” kaže da se ova vozila u potpunosti proizvode i sklapaju u nama susednoj Hrvatskoj.

Maksimalna brzina bicikla je čak 70 kilometara na sat, a može da pređe i do 120 kilometara što je razdaljina od Novog Sada do Subotice

Interese za kupovinu iskazale su vojske i policije širom sveta, pa se tako ovaj projekat testira u  Južnoj Africi, Kolumbiji, Francuskoj u Monaku i Švajcarskoj

Prema rečima čelnika kompanije “Greyp” svako može birati da ima unikatan model ovog atraktivnog prevoznog sredstva, ali se planira i razvoj nekih jeftinijih, ali podjednako zanimljivih modela.

Bicikl je težak 49 kilograma, a cena je, bar za sada nešto veća, približno 8300 evra.

Idejni tvorac je Zvonimir Sučić koji je pre ovoga posla radio u kancelariji i bio je dobro plaćen, ali nakon što je upoznao tvorce električnih “Rimac” automobila, odlučio se da se upusti u kreiranje novog vozila i da svoj hobi pretvori u posao.

Kaže imao je običaj da ide iz Zagreba na plainu Sljeme biciklom, pa se dosetio da u bicikl doda elektro motor kako bi lakše i brže stigao na željeno mesto.

Na sve ga je, po njegovim rečima, motivisala prinova u porodici. Ranije mu je za uspon i spust trebalo oko 5 sati, a sada je to znatno manje, pa ima vremena i za porodicu.

Bicikl se može kretati i po njivi i to u zimskim uslovima.

Iz kompanije imaju ambiciju da do 2022. godine prihoduju 50 miliona Evra i da prodaju preko 10.000 primeraka.

Autor: nsuzivo.rs
Izvor Al Jazeera Balkans

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Kole
13/02/2021 06:39

☺ E prime proizvodi bicikle koji prelaze od 120 km pa do 200km cena im je od 1100 e -3600e i laksa je od ove za 10 kg