Autorsko predavanje Sofije Milenković u okviru izložbe o Marku Čelebonoviću “Sen Trope Marka Čelebonovića” održaće se u četvrtak, 28. novembar, 19 časova, kao i o predstavi “Šest portreta P. Beljanskog” u subota, 30. novembar, 15 i 17 časova u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog.

U periodu između dva svetska rata, Pariz, Beograd i Sen Trope predstavljaju tri mesta i tri konteksta za koje je vezan umetnički razvoj Marka Čelebonovića. Dok u Parizu stiče umetničko obrazovanje i započinje profesionalnu karijeru tokom dvadesetih godina 20. veka, između 1927. i 1937. godine život i rad ovog umetnika vezani su prevashodno za Sen Trope. U tridesetim godinama je na pariskoj umetničkoj sceni prisutan kroz izložbenu aktivnost, a putem nje, u ovom periodu, paralelno uspostavlja veze i sa beogradskom umetničkom sredinom i jugoslovenskim umetnicima, o čemu će biti reči u okviru autorkog predavanja istoričarke umetnosti msr Sofije Milenković.

O IZLOŽBI:

Izložba Umetnost Marka Čelebonovića u četvrtoj deceniji 20. veka zasnovana je na master radu msr Sofije Milenković prošlogodišnje dobitnice Nagrade Spomen-zbirke Pavla Beljanskog za najbolji master rad odbranjen na Odeljenju za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Ispitujući segment stvaralaštva u kome dolazi do sazrevanja umetničke prakse i koncepta Marka Čelebonovića, izložba se fokusira na vreme vezano za umetnikov život u Sen Tropeu, u kome nastaju karakteristična dela opusa četvrte decenije. Realizaciju izložbenog projekta omogućili su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama AP Vojvodine. Organizacija izložbe zasnovana je na saradnji sa brojnim institucijama i pojedincima, kao i privatnim kolekcionarima koji su, pozajmicom dela i arhivskog materijala, doprineli njenom ostvarenju. Izložba traje od 7. novembra 2019. do 26. januara 2020. godine, uz bogat i raznovrstan program, u vidu autorskih tumačenja, predavanja, projekcija, kao i kretivnih i radionica namenjenih deci sa tumačem na znakovni jezik.

Кoordinatori projekta: Milica Orlović Čobanov i Marta Đarmati, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog Režija: msr Ibro Sakić, Teatar mladih “Mišolovka“

U Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, u subotu 14. decembra (u dva termina: 15 i 17 časova), biće održana nova izvođenja predstave “Šest portreta Pavla Beljanskog“ u organizaciji Teatra mladih “Mišolovka“ iz Novog Sada. Predstava je realizovana kao deo projekta “Muzej mladih“, u okviru programa Omladinske prestonice Evrope Novi Sad 2019 – OPENS, a uz podršku Fondacije “Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“.
Кroz metod procesne drame učesnici su upotrebili sav dostupan materijal (literatura, eksponati, novinski članci, audio i video zapisi, fotografije, pisma itd), kolekciju i ambijent Spomen-zbirke za improvizacije i kreiranje šest scena koje su, po njihovom mišljenju i osećanju, bile ključne u životu Pavla Beljanskog. Svaka priča/tema odigrava se u posebnom izložbenom segmentu muzeja. Prolazeći kroz celokupan stvaralački proces u okruženju dela najznačajnijih srpskih umetnika 20. veka, glumci su kreirali predstavu u čast ovih znamenitih ličnosti, sa ciljem da se istaknu izuzetni primeri delovanja pojedinaca i značaj njihovog doprinosa za kulturu jedne zemlje.

Ulaz je besplatan, uz obavezno prijavljivanje, zbog ograničenog broja mesta (25 osoba po terminu). Prisustvo možete prijaviti pozivom na brojeve telefona: 021 528 185 i 021 472 99 66.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments