Autorsko tumačenje “Tradicija i mit kao inspiracija” u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog

       

Autorsko tumačenje postavke “Tradicija i mit kao inspiracija” održaće se u četvrtak, 19. septembar u 19 časova u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog.

  • Predavač: Milica Orlović Čobanov, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog
  • Saradnja: Marija Gabnai, Društvo tumača i prevodilaca za znakovni jezik

Autorsko predavanje Milice Orlović Čobanov održaće se u sklopu pratećeg programa izložbe, u saradnji sa Marijom Gabnai tumačem na znakovnom jeziku, sa fokusom na priču o životu i delu poznate tapiseristkinje. Njano putovanje kroz svet primenjene umetnosti nije trajalo dugo, ali je doprinos bio odlučujući za obnovu jugoslovenske tapiserije. Umetnički je prvo počela da se izražava literarno, uobličavajući teme koje su je zaokupljale kroz pripovedačke forme. Međutim, tek u zrelim godinama, od 1957. godine opredelila se za tapiseriju kao likovni izraz. Okosnicu i konstantu njenog bogatog opusa, autentičnog i nezavisnog od tradicionalnog poimanja ovog medija, čini sugestivno naglašavanje naravi, stanja i sudbine čoveka.

O IZLOŽBI:

Do 27. oktobra 2019, u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog otvorena je izložba Tapiserije Milice Zorić: sinteza nasleđa i modernizma, autorke Milice Orlović Čobanov. U okviru realizacije ostvarena je saradnja sa legatima Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića u okrilju beogradskog Muzeja savremene umetnosti, to jest Muzeja Semberije u Bijeljini, kao i saradnja sa Muzejem primenjene umetnosti, te Upravom za zajedničke poslove republičkih organa Vlade Republike Srbije. Namera je bila da izložba dobije karakter retrospektive, kojom se valorizuje autentičan doprinos Milice Zorić u nacionalnoj modernoj umetnosti i ukazuje na jedinstveno mesto opusa autorke u istoriji jugoslovenskog modernizma. Izložba prikazuje 28 tapiserija (period 1958–1971), kao i bogatu arhivsku građu. Realizaciju projekta omogućili su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama AP Vojvodine, uz podršku Fondacije “Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“, u okviru programske platforme Кaleidoskop kulture. Izložbu prati reprezentativan katalog i bogat program u vidu stručnih tumačenja postavke, predavanja uz tumača za znakovni jezik, kreativnih radionica, kao i taktilna postavka namenjena slepim i slabovidim osobama. Nakon predstavljanja u Novom Sadu izložba gostuje u Muzeju Semberije u Bijeljini (4. novembar – 6. decembar 2019), u okviru manifestacije Višnjićevi dani.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments