Foto: Dnevnik

Baka Ilonka Kovač koja 15. oktobra puni 104 godine, živi na Satelitu u kući u blizini Satelitske pijace.

“Međutim, prolazniku, gostu ili oku koje ume da primeti detalje, neće promaći prizor uređene male bašte s ružama, muškatlama, begonijama… Bašta bez ijednog korova, čisto malo dvorište, ofarbani prozori i vrata, okrečeni zidovi starog zdanja i još mnogo toga delo su ruku baka Ilonke koja 15. oktobra puni 104 godine”, piše u Dnevniku.

Rođena je u Bačkoj Topoli, gde je završila za krojačicu, a u Novi Sad je došla sa 16 godina. Tu je radila u tkačnici i kasnije u hemijskoj čistioni. Život joj je od malih nogu bio borba. Majka ju je kao malu napustila, živela je s ocem i maćehom, koja se prema njoj loše ponašala. Kasnije je izopštena iz porodice i nasledstva dede po ocu, koji joj je jedini bio naklonjen.

“Niko me nije voleo, osim dede”, rekla je Ilonka za Dnevnik. “On je takođe bio krojač. Porodica je, inače, bila dobrostojeća, deda je imao vinograd i voćnjak, raspoređivao je posao u odnosu na to šta je ko mogao da uradi. Pamtim da smo imali lešnike, smokve, šljive, čak i žute trešnje. Trebalo je mnogo da se radi. Ustajali smo rano i pevali da bismo prizvali sunce. Imali smo i kravu, tako da je bilo mleka i mlečnih proizvoda. Ne sećam se da sam ikad jela lepši mileram od tog našeg domaćeg. Ali, sve što je bilo lepo, kratko je trajalo. Deda je umro i život se promenio”.

Soba Ilonke Kovač puna je njenih ručnih radova. Mnogo toga je urađeno tokom neprospavanih noći. I dan-danas sve radi sama i odbija da joj bilo ko pomogne. Gotovo svakog dana ode na Satelitsku pijacu, a tamošnji trgovci su, kaže, ponosni kad ona nešto kupi kod njih. Goste voli da posluži i dočeka s nečim što sama napravi. Čim svane, ona izađe u baštu, u kojoj ima mnogo posla. Kad je imala 90 godina, sama se popela na krov iznad ostave da nešto popravi, sama je i letos krečila i farbala kuću, a jednom se dogodilo da kod lekara računar nije hteo da prihvati datum rođenja.

Ilonka ima sina i ćerku. Od ćerke je dočekala i čukun-unuka, međutim, niko od njih ne živi u Novom Sadu. Čukun-unuka Patrika doveli su u Novi Sad za Ilonkin 102. rođendan, kad je imao četiri meseca. Sin nije oženjen i živi s njom.

Izvor: Dnevnik

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
svakacast
28/10/2018 23:48

Skoro nismo videli lepsu i uredniju sobicu. Ljubimo zlatne ruke.Želimo da još dosta poživi i bude zdrava. Naklon baki.