Balet “Don Kihot” sa internacionalnom zvezdom u SNP-u

       

Zbog velikog interesovanja publike za komični balet Don Kihot, ova baletska fantazija biti na repertoaru i u četvrtak, 4. aprila, na sceni “Jovan Đorđević”, s početkom u 19 časova.

U ulozi Basila nastupiće prvak baleta Mađarske državne opere Gergelj Leblank, igrač internacionalnog renomea, koji će kao gost prvi put zaigrati na sceni Srpskog narodnog pozorišta.

Za publiku SNP-a izjavio je: “Prvi put ću nastupiti u Srbiji, u Srpskom narodnom pozorištu i zbog toga sam veoma uzbuđen. Velika je čast igrati ulogu Basila u jednoj od mojih najomiljenijih baletskih predstava Don Kihotu i daću sve od sebe da zadivim novosadsku publiku.”

Muziku za ovu baletsku fantaziju je komponovao Ludvig Minkus, a libreto je napisao Marijus Petipa, prema remek-delu španske književnosti “Don Kihot” Migela de Servantesa. Pre 150 godina ovaj balet je prvi put izveden u Boljšom teatru 14. decembra 1869. godine, prema libretu i koreografiji Marijusa Petipe, i otad je prisutan na svetskim baletskim scenama, a u SNP-je imao tri postavke (1968, 1984. i 2010).

Don Kihot je priča o ljubavi između lepe Kitri i siromašnog i šarmantnog mladića Basila. Kitrin otac smatra da Basil nije dobra prilika za njegovu Kitri – idealan prosac je bogati Gamaš. Na trgu u španskom gradiću je zabava, segedilju plešu vatrena Mercedes i čuveni toreador Espada i pridružuju im se meštani, Don Kihot i Sančo Pansa…

Koreograf i reditelj je Đula Harangozo (Mađarska), scenografiju je uradila Olga Đurđević, kostime Mirjana Stojanović Maurič, a diriguje Mikica Jevtić. U glavnim ulogama su Ana Đurić (Kitri) i Gergelj Leblank, k. g. iz Budimpešte (Basil). Učestvuju: solisti, ansambl Baleta, Orkestar Opere SNP-a i učenici Baletske škole iz Novog Sada. Ulaznice su već u prodaji na Biletarnici SNP-a, a za kupovinu važi 50% popusta.

Izvođenju 4. aprila planirano je da prisustvuje i koreograf i reditelj Đula Harangozo.

Autor: nsuzivo.rs

Komentari: