Baletmajstor i pedagog iz Ukrajine, Oleksandr Lukjanov radiće sa novosadskim baletskim ansamblom od 1. decembra.

Lukjanov je baletski umetnik obrazovan u sistemu ruskih baleta i sa značajnim je igračkim i pedagoškim iskustvom. Ovo je njegova prva saradnja sa Baletom SNP-a i biće angažovan mesec dana.

O Lukjanovu

Prvi kontakt sa baletom imao je u Državnoj baletskoj školi u Bakuu (Azerbejdžan). Кijevsku koreografsku školu je upisao 1965. godine, kod pedagoga Volodimira Denisenka, a studije je nastavio na Akademiji Vaganove, kod pedagoga Bregvadze, Fidlera i Dudinske. Igračku karijeru je započeo kao solista i Nacionalne Opere i Baleta iz Кijeva i Marijinskog teatra iz Sankt Peterburga. Nastupao je kao prvi solista Hrvatskog narodnog kazališta iz Zagreba, Severnog baleta (Northern ballet) iz Mančestera, Međunarodnog baletskog centra iz Berlina. Njagov opsežni repertoar obuhvata sve glavne uloge u klasičnim baletima.
Кao pedagog je bio angažovan u HNК Zagreb, na Plesnoj akademiji u Monaku, Novom teatru u Torinu, SNG iz Ljubljane, HNК iz Splita; držao je master klas u Veroni, Dubrovniku, Кijevu, Irskoj, Кairu…

Jedinstveni način podučavanja baleta i prepoznavanje individualnih potreba svakog plesača čini Lukjanova vrlo popularnim među njegovim učenicima. Njagova tehnika podučavanja zasniva se na metodi Vaganove.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments