Foto: Dnevnik/Slobodan Šušnjević

Dobre ocene američke vlade mogu se tumačiti kao korisne i za razvoj lokalne ekonomije. Novi Sad je univerzitetski centar sa 50.000 studenata, s velikim brojem IT, elektro, mašinskih i drugih inženjera, ali i dobro razvijenim dualnim obrazovanjem

Vlada Sjedinjenih Američkih država potvrdila je da je Srbija pogodna za strane investicije. Izveštaj Stejt Dipartnementa na 165 strana precizira da američki investitori koji već rade u Srbiji imaju pozitivno mišljenje o uslovima poslovanja u našoj zemlji. U izveštaju je istaknuto da se investiciona klima još vuše popravila i da je Srbija učinila značajan napredak u stvaranju uslova za dolazak stranih investitora. Izveštaj se redovno priprema za 165 stranih tržišta u cilju pomoći američkim kompanijama pri donošenju poslovnih odluka.

NOVI SAD IT GRAD

U novom Izveštaju o globalnoj investicionoj klimi za 2021, Stejt department navodi da je
mišljenje američkih investitora u Srbiji generalno pozitivno zbog strateškog položaja zemlje, dobro obrazovane i raspoložive radne snage, odličnog znanja engleskog jezika, podsticaja za investiranje i aranžmana o slobodnoj trgovini sa ključnim tržištima, pre svega s Evropskom unijom.

Đaci koji završavaju novosadske stručne škole, još pre kraja školovanja dobijaju posao s platom od 1.000 evra; foto: Barry Callebaut

Dobre ocene američke vlade mogu se tumačiti kao korisne i za razvoj lokalne ekonomije. Novi Sad je univerzitetski centar sa 50.000 studenata, s velikim brojem IT, elektro, mašinskih i drugih inženjera, ali i dobro razvijenim dualnim obrazovanjem. Đaci koji završavaju novosadske stručne škole, još pre kraja školovanja dobijaju posao s platom od 1.000 evra. A Novi Sad je poznat u širem svetskom okruženju zbog Novosadskog sajma, festivala Exit i Evropske prestonice kulture.

PRODUBLJIVANJE ODNOSA

Da ovo nije neočekivana novost, samo nešto što je konačno došlo kao priznanje i od starane SAD-a, a što su svi drugi odavno već prepoznali, istakao je direktor Razvojne agencije „Bačka“, Nikola Žeželj.

– Suštinski nije novost da je Srbija visoko kotirana kada su u pitanju njeni investicioni
potencijali, to je ono što se vidi konstantno. Dakle, sve kompanije koje su se prethodnih godina oslanjale na klasičnu radnu snagu, manuelnu proizvodnju, sve više prelaze na napredne tehnologije. Videli smo da su kompanije to odavno prepoznale, međutim kada su u pitanju SAD i njihove institucije, znamo da pored tog ekonomskog momenta u mnogome utiče i politički momenat. Vidimo da je u poslednje vreme, bez obzira na prikrivene pritiske na Srbiju, došlo do produbljivanja odnosa- objasnio je Žeželj.

Novi Sad je poznat u širem svetskom okruženju zbog Novosadskog sajma, festivala Exit i Evropske prestonice kulture; foto: Agroklub.rs

NAPREDAK NA DUING BIZNIS LISTI

Napominje se da je Vlada uspešno završila tridesetomesečni instrument za koordinaciju politike sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) u januaru 2021. godine, da radi na novom stendbaj aranžmanu, kao i da je Srbija 2020. napredovala za četiri mesta na Duing biznis listi Svetske banke i da zauzima 44. poziciju.

Privlačenje stranih investicija ostaje važan prioritet Vlade, dodaje Stejt department i podseća da su 2021. godine Sjedinjene Države i Srbija potpisale novi Sporazum o podsticaju ulaganja koji, kako kaže, može da olakša mogućnosti za ulaganja u brojne različite sektore.

Sanja Kužet

3 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Чика Јова
27/07/2021 17:20

Кад видиш КО те хвали забринеш се. Ово само потврђује да све дубље тонемо у колонијални “загрљај” иначе нас ови сатрапи и фашисти никада не би хвалили…

Eni
28/07/2021 10:53

Kako da ne. Sto sami ne naprave nesto nego subvencionisu strance pa isti ti stranci posle subvencija pokupe prnje i ćao.
Zašto se ne subvencionisu domaći? Njima se nametne porez da ne mogu da se okrenu a strancima daje sve.
Price za malu decu.

Eni
28/07/2021 10:54

Ps. Te pocetne plate od 1000e su verovatno u kontinentalu jer ste i njih nafilovali pa su pokupili radnike iz poštenih firmi nerealnim platama- jer ne plaćaju porez.